Skip to main content

Semifinalen i gang: Tix roses for åpenhet

«Fallen Angel» forteller historien til Andreas Haukeland fra barndommen frem til artisten han er i dag.

«Fallen Angel» forteller historien til Andreas Haukeland fra barndommen frem til artisten han er i dag. 

Foto: Universal Music/Brusjan

Semifinalen i Eurovision fra Rotterdam er i gang. Tix og Norge er niende land ut.

– Din største svakhet kan bli din største styrke, sa Andreas «Tix» Haukeland til fire nederlandske ungdom som har Tourettes syndrom, i likhet med det ham selv. Dette kjennetegnes ved ufrivillige rykninger eller «ticks», som også er opphavet til artistnavnet hans. 

Det var stiftelsen Gilles de la Tourettes som i samarbeid med Norges ambassadør tok initiativ til møtet, ifølge nrk.no. Haukeland fortalte at han neppe ville blitt artist, om det ikke var for Tourettes.

– Helt ærlig, nei, det tror jeg ikke. En stor del av motivasjonen var å motbevise og stå opp for noe jeg virkelig tror på. Jeg kjempet og kjempet for aksept. Om jeg ikke hadde hatt den motivasjonen, tror jeg ikke jeg ville blitt den artisten jeg er i dag, svarte han. 

– Han bruker underholdning til å opplyse og for det fortjener han en hjertens takk.
Johannes Finne, mobbeforsker

– Uansett vunnet

Pressekontakt Hedy Uijting i Gilles de la Tourettes beskrev møtet med de unge som rørende.

– Det er viktig for dem å se noen som Andreas og hva han har oppnådd i livet sitt med Tourettes, eller snarere på grunn av det, uttalte hun til NRK.

Under delfinalen av European Song Contest (ESC) 18. mai i Rotterdam, er Tix den 9. artisten på scenen. Her hjemme har artisten fått ros for videoen til «Fallen Angel» som fokuserer på mobbing. Mobbeforsker mener Tix har vunnet, uansett hvordan det går i EMC. 

– Han bruker underholdning til å opplyse og for det fortjener han en hjertens takk. Det er smertefullt å se på, men det gir et bilde av noens virkelighet, skriver førsteamanuensis Johannes Finne i et NRK-innlegg. 

Også Røde Kors heier på Andreas Haukeland og håper flere åpner seg om vonde tanker: 

– Vi vet at mange barn og unge kan kjenne på de samme følelsene som han forteller om. Når en kjent person er åpen om dette, er det fint for dem som kanskje ikke tør fortelle hvordan de har det fordi de er redde for hvilke reaksjoner de kan få, sier Nelli Kongshaug i samtaletjenesten for Røde Kors, Kors på halsen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.