Skip to main content

Raske briller nominert til Årets låt

Nicolay Ramm er selv i besittelse av flere par raske briller. - Favoritten er neonblå og så store at jeg nesten forsvinner helt. Med de på kan jeg legge vekk 31 år gamle Ramm med boliglån og ansvar og bestille ti jägermeister i baren, sier han.

Foto: NRK

Nicolay Ramm (31) toppet VG-lista i tre uker i mars 2019 med Raske briller. Nå er den omdiskuterte låten nominert til Spellemannspris.

– Jeg så ikke den komme, sier artisten og programlederen fra Bærum. 

Fredag ble det kjent at partylåten hans, «Raske briller», er blant de nominerte til Årets låt under Spellemannprisutdelingen i mars.

Selv er Nicolay Ramm i full gang med en ny, mulig landeplage – som kan bli lansert mot sommer-OL i Tokyo.

– Det er litt hemmelig ennå, men jeg kan røpe at den handler om matkultur, sier han.

Raske briller og russedress

«Raske briller» ble laget i forbindelse med Ski-VM i Seefeld i februar i fjor og er et harselas med nordmenns drikkekultur i skisporet. Bare i mars i fjor ble låten spilt 3,5 millioner ganger på musikkstrømmetjenesten Spotify. I skrivende stund er den spilt 15,5 millioner ganger.

– Noen vil hevde at «Raske briller» viser til en fæl side ved norsk kultur, og jeg er kanskje litt på det laget. De siste årene har jeg sett mye rart når folk slår seg løs på ulike idrettsarrangement. Det går ikke alltid så bra, sier Ramm, som mener raske briller kan sammenlignes med russedresser.

– Det handler om å ta på seg en slags maske, som gjør deg litt modigere og mer breial, enten du er i skisporet, på fest eller en kombinasjon av dette, sier Ramm.

Musikkvideoen, som ble spilt inn i Holmenkollen i januar i fjor, viser ravende fulle tilskuere som er mer opptatt av drikkeleker på sidelinjen enn skiresultatene i sporet.

Det skapte rabalder.

I VG langet idrettspedagog Brage Engeset Rødal ut mot NRK for å bruke «sin makt som formidler av idrett og idrettens budskap til folket på å fremme drikkekultur og grøftefyll».

– Skivebom, kalte Rødal låten.

– Alle har jo ikke skjønt at det er ironi. Det er jo helt på sin plass. Jeg laget låten for å engasjere, sier Ramm. 

Nicolay Ram mer nominert til Spellemannspris for låten Raske briller.
Foto: NRK

Spilt av KORK

I juryens kriterier for Årets låt heter det at låten må ha dominert det norske markedet i året som har gått. Grunnlaget hentes fra radio, salg og streaminglister – og kåres på basis av kombinasjonen statistikk og skjønn.

For Ramm kom rosinen i pølsa da Kringkastingsorkesteret laget sin versjon av låten. 

– Det var kanskje det gjeveste, da jeg hørte Raske briller bli spilt av et orkester på 50 personer, sier Ramm.

Spellemannsprisen deles ut 28. mars. Også Arif fra Bærum er nominert til Årets låt for «Hvem er hun». I tillegg er Isah/Dutty Dior, Keiino, Kygo feat. Store P og Lars Vaular, Ruben, Sigrid og Rat City feat. Isak Heim blant de nominerte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.