Skip to main content

Nedringt av sinte artister og Facebook i fyr etter julekalender-innspill fra Bærum

Erik Brataas' innlegg på Facebook ble delt av over 160 personer. Mange var veldig provoserte.

Erik Brataas' innlegg på Facebook ble delt av over 160 personer. Mange var veldig provoserte.

FOTO: JAVAD M. PARSA

En notis om artister som inviteres til en spesiell julekalender, har fått Facebook til å gløde. Kommunen ringes ned av sinte artister, og forklarer glippen.

Sandvika-mannen Erik Brataas, som har jobbet i musikkbransjen i 30 år, var den første som reagerte på notisen i Budstikka, som sto på trykk lørdag, og innlegget spredte seg svært raskt på nettet.

Brataas skrev « Bærum kommune synes det er naturlig å be artister stille opp gratis (og med eget teknisk utstyr) for å lage julekos …. #NotMyKommune »

Inviteres til julekalender-luke

Notisen starter med at: «Kultur og samarbeid i Bærum kommune planlegger å spre glede i førjulstiden ute blant innbyggere. 

Saken i Budstikka baserer seg på et innlegg Bærum kommune selv hadde lagt ut på sin Facebook-side. Ordet artister var der brukt i innledningen av innlegget. 

Dette er notisen som skapte reaksjonene.

Dette er notisen som skapte reaksjonene.

FAKSIMILIE FRA BUDSTIKKA

– Jeg skrev innlegget mitt basert på det jeg leste i Budstikka. Og det som sto skrevet der var jo egnet til å skape dyp frustrasjon. I et korona-år som har vært ekstra tungt for artister, fremstår det som en dyp provokasjon, sier Brataas til Budstikka. 

Han reflekterer videre: 

– Kultursektoren har vært ekstra hardt rammet. Koronaen gjorde jo at konsertmarkedet gikk i svart. Mange musikere og artister har allerede sårbare økonomier, og det har vært beinhardt for forferdelig mange, sier han. 

På Facebook-gruppen «Musikere i Norge» har det også vært flust av sinte innlegg. «Det frekkeste jeg har sett». «Trist at slike holdninger fortsatt finnes», er blant kommentarer der.

Feil ord på Facebook

Kristin Bjelke, tjenesteleder for kultur og samarbeid i Bærum kommune, sier til Budstikka at det hele beror på en misforståelse. 

Kommunen brukte galt ord i sitt eget innlegg.

– I Facebook-innlegget hvor dette ble annonsert, brukte vi feilaktig begrepet «artister» i innledningen av saken, noe som ble videreført i Budstikkas notis om saken. Hensikten er altså ikke å invitere profesjonelle artister til å delta gratis med eget lydanlegg. Det var frivillige kulturutøvere og ikke profesjonelle artister vi ønsket å invitere, sier hun. 

– Vi beklager at feil ord ble brukt, sier Bjelke. 

Hun forteller at kommunen mandag har blitt nedringt.

– Både jeg og kultursjefen ble nedringt av sinte artister, sier hun. 

Hun opplyser at det opprinnelige Facebook-innlegget nå er slettet, og erstattet med et nytt der ordene er korrekte. 

Men Bjelke påpeker at det lenger ned i det opprinnelige Facebook-innlegget fra kommunen sto at det var lokale kulturorganisasjoner som eksempelvis korps og teatergrupper man rettet seg mot. Hun viser også til at det ikke bare skulle være en «musikalsk» julekalender, men en kalender der alle kategorier i kultur var invitert.

Kristin Bjelke beklager at feil ord ble brukt i det opprinnelige Facebook-innlegget.

Kristin Bjelke beklager at feil ord ble brukt i det opprinnelige Facebook-innlegget.

FOTO: PETTER SØRNÆS

Oppfordring til kommunen

De engasjerte Facebook-innleggene tyder på at ingen, naturlig nok, var klar over at bruken av ordet «artister», ifølge kommunen, var brukt feil. 

Blant reaksjoner er: « Musikere/artister er et yrke som alt annet, regner med dere får andre yrkesgrupper til å stille på jobb gratis i juletiden som kommer » og «Dette er hårreisende dårlig».

Brataas som skrev det første innlegget som ble delt av mange, hadde ikke forestilt seg at det hele skulle ta slik av. 

– Det er helt unaturlig at et Facebook-innlegg fra meg skal skape et sånt engasjement. Men jeg har mange venner i musikkbransjen, og deling er jo slik internett fungerer, sier han. 

Han forklarer at han ikke har ønsket å «ta» Bærum kommune, men at han mener det er viktig å stå opp for kunstnere i disse krevende tider. 

At det da viser seg at det var amatører og ikke profesjonelle Bærum kommune siktet til, har han denne kommentaren til. 

– Jeg skal ikke begi meg ut på å definere hva som er amatører og hva som er profesjonelle. For artister som lever av sin musikk var innlegget uansett en provokasjon i disse tider. Og så håper jeg at kommunen heller vil profilere seg og betale for profesjonelle musikere i hele desember, sier Brataas.

Eget opplegg for profesjonelle

– Hva med å gjøre som det foreslås – å betale profesjonelle, Kristin Bjelke?

– Vi betaler allerede for profesjonelle utøvere nå i «Scene i karantene», og vi har brukt profesjonelle her i sommer og høst. Julekalender-initiativet er et tilbud til de frivillige til å vise seg frem. Det er to ulike målgrupper, sier Bjelke.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.