Skip to main content

Musikere fikk komponisthjelp fra USA

Nils Nilsen, Cathrine Ødegården, Kristin Fossheim og Bjørn Solum utgjør Alle Tiders Advent.

FOTO: PRIVAT

Tre dager før innspilling av sitt julealbum fikk gruppa «Alle Tiders Advent» en liten overraskelse. Låten de ville ha med på albumet var ikke klarert.

Alle Tiders Advent spiller hvert år julekonserter i Jar, Holmen og Høvik kirker, men tar også på seg private oppdrag. 

Det var etter en slik opptreden, i et av Veritas' nyoppussede lokaler med nystemt flygel, at kvartetten ble inspirert til å lage et julealbum. Det stilte konsertens oppdragsgiver, Kristen Rikter-Svendsen fra Profier, seg positiv til.

– Da vi pusset opp den gamle turnhallen på Veritas-området skjønte vi raskt at den hadde en helt fantastisk akustikk. Konserten ble virkelig en høytidsstund, sier Rikter-Svendsen. 

Vanskelig å velge

De siste syv årene har Alle Tiders Advent opparbeidet seg et repertoar på over 60 julesanger. Flere av disse ønsket musikerne å ha med på den nye juleplaten.

– Noen klassikere kunne vi bare ikke velge vekk, sier sopran Cathrine Ødegården, som til daglig synger i Operakoret i Den Norske Opera & Ballett.

Ifølge pianisten Kristin Fossheim ønsket gruppen også å velge sanger på tvers av tidsperioder.

– Vi har valgt musikk som er knyttet til juletiden på en eller annen måte. De eldste melodiene stammer fra 1100-tallet, sier Fossheim, som til daglig er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole. 

Hjelp fra Los Angeles

Blant sangene Alle Tiders Advent ønsket å ha med på platen var «O Magnum Mysterium», et verk av den prisbelønnede amerikanske komponisten Morten Lauridsen. 

Tre dager før innspilling fikk gruppen beskjed fra TONO, den norske ivaretageren av komponisters opphavsrett, at de ikke hadde tillatelse til å bruke verket. Begrunnelsen var at sangen fra 1994 ikke var utgitt for sang, klaver og cello tidligere.

– Vi fikk vite at vi kunne få tillatelse gjennom Lauridsens nordiske agent i Stockholm. Og at det kunne ta opptil flere uker, sier Cathrine Ødegården.

Så fikk hun en idé.

Nils Nilsen, Cathrine Ødegården, Kristin Fossheim og Bjørn Solum utgjør Alle Tiders Advent.

FOTO: PRIVAT

– Jeg sendte like gjerne en e-post rett til Lauridsen i Los Angeles, hvor jeg lovet at vi skulle kvalitetssikre verket hans, sier Ødegården.

– Vi krysset fingrene da han svarte, etter bare fem timer. Han skrev at vi bare kunne spille inn.

Tidligere i desember hadde Alle Tiders Advent konsert og lanseringsfest i Høvik kirke. Albumet heter «God Jul Med Alle Tiders Advent», og gruppen er naturlig nok fornøyd med resultatet.

– Jeg liker stemningen i albumet. Det taler til de sarte strengene våre, sier Solum.

Kristen Rikter-Svendsen var til stede under innspillingen av albumet. Han er glad for hjelpen gruppen fikk fra Los Angeles.

– At en så stor komponist sier ja til det, er jo en bekreftelse på hvor profesjonelle disse musikerne er. Det er vel fortjent.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.