Skip to main content

Lager skrekkmusikk for stjerneregissør

Den tidligere forgrunnsfiguren i Klovner i kamp har kjøpt en 150 år gammel cello, og han spiller selv hovedtema til vampyrserien.

Den tidligere forgrunnsfiguren i Klovner i kamp har kjøpt en 150 år gammel cello, og han spiller selv hovedtema til vampyrserien.

Foto: Sonia Anita Jensen

Det siste året har Aslak Hartberg fra Klovner i kamp jobbet frem lyden av vampyrer. Resultatet skal bli kjenningsmelodi til Harald Zwarts nye TV-serie.

– Dagene er skumle og rare, men også ekstremt morsomme, sier Aslak Hartberg (45).

Den nye Netflix-serien filmes på Skarnes, og handler kort fortalt om hvordan et begravelsesbyrå sliter med hverdagen fordi for få mennesker dør. I det øyeblikket begravelsesagentens søster våkner på obduksjonsbordet og tørster etter blod forandrer derimot alt seg.

Ved pandemiens start i fjor fikk Aslak Hartberg en telefon fra Hollywood-regissør Harald Zwart, som spurte om han kunne komponere musikk til serien, som har premiere på Netflix til høsten. Siden den dagen har Hartberg spilt på sag og gnidd på gamle krystallglass for å få frem den rette stemningen.

– Lyden blir lysere og mer skjelvende enn jeg får til med vanlige instrumenter. Jeg prøver meg frem, for å få et så skremmende lydbilde som mulig. Det er givende å lage filmmusikk. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Aslak Hartberg.

Studio på Hvalstad

Det er ti år siden Klovner i kamp, der Aslak var frontfigur, ble oppløst. Bandet preget norsk musikk og kulturliv gjennom mange år og har levert en rekke klassiske album og låter. Nå er rapperen blitt trebarnsfar, og familien er bosatt i konas tidligere barndomshjem på Hvalstad, hvor Aslak også har bygget et profesjonelt musikkstudio.

I studioet hjemme i Asker komponerer han musikk, som har høstet priser, blant annet Gullruten for beste filmmusikk til Heimebane i 2019. Ikke lenge etter tok serieskaper Zwart kontakt.

Aslak Hartberg lager musikk ved hjelp av sag og krystallglass til en ny vampyrserie på Netflix som har premiere til høsten.

Aslak Hartberg lager musikk ved hjelp av sag og krystallglass til en ny vampyrserie på Netflix som har premiere til høsten.

Foto: Sonia Anita Jensen

Vampyrer på biblioteket

Barne- og ungdomsbibliotekar Andreas Kjøde i Asker forteller at populære bøker ofte blir filmatisert. Det skjedde også for vampyrgenren midt på 2000 tallet.

– Vampyrer ble utrolig populære etter at boken Twilight kom ut i slutten av 2005. Så kom tre oppfølgere, som ble fulgt av en rekke nye vampyrserier. De var populære i en årrekke, sier han.

Bøkene ble filmatisert i etterkant. Og det kom flere tv-serier.

– Populariteten varte lenge, sier han.

For tiden skrives det lite om vampyrer i norske bøker, og det oversettes heller ikke mye i denne genren.

– Sakte, men sikkert er vampyrgenren blitt utkonkurrert av andre genrer, oppsummerer han.

Respektert fagmann

Ifølge Aslak Hartberg selv har det ikke bare vært en spøk å gå inn i skrekkfilmens fantasiverden.

– Jeg er en nevrotisk type og har vært preget av panikkangst. Jeg har alltid vært redd for spøkelser og mørket, sier han, som også er forfatter av boken «Farvel frykt». 

Den bygger på Aslaks egne erfaringer fra tiden med Klovner i kamp. Her beskriver han hvordan han fikk en lammende angst som 25-åring.

– Det var helt pyton. Men jeg hadde flaks og kom meg ut av det, sier han.

Klovner i kamp på Hvalstrandfestivalen for fire år siden.

Klovner i kamp på Hvalstrandfestivalen for fire år siden.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Siden den gang har han drevet nettstedet panikk.no for å hjelpe andre. Nå er nettstedet blant de største innen sitt felt. Det som var vondt og vanskelig for 20 år siden er blitt til en bok med råd til hvordan en kan bli kvitt angst og fobier.

– Jeg var rapper i Klovner i kamp og spilte jazz over hele verden. Jeg var mye i utlandet og ble veldig redd – uten at det var noen reel fare. Jeg kunne få panikk uten å vite hvorfor. Frykten var abstrakt, snikende og skummel, sier han.

På blogg og i bok forteller han at veien ut gikk skritt for skritt, som om han spiser en hval, en bit av gangen. Oppskriften er vitenskapelig innsikt i hva som skjer i kroppen. Kognitiv terapi er populært og effektivt, konkluderer han.

Regissør Harald Zwart er i gang med ny TV-serie om vampyrer. Her fra opptak til filmen «Den 12. mann» på i pukkverket Steinsskogen.

Regissør Harald Zwart er i gang med ny TV-serie om vampyrer. Her fra opptak til filmen «Den 12. mann» på i pukkverket Steinsskogen. 

Foto: KARL BRAANAAS

Musiker og Rud-lektor Øystein Fevang venter underholdning på topp nivå når vampyrserien kommer.

– Aslak er en svært respektert fagmann. Han samarbeider med de beste og har stor musikalsk spennvidde, sier Fevang.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.