Skip to main content

Korps og kor får øve igjen: – Nå er det jubel

Nå kan Heggedal og Blakstad skolekorps øve sammen igjen. 

Foto: KARL BRAANAAS

Øving for kor, korps og orkester inntil 30 personer er nå tillatt, etter at koronarestriksjoner satte en stopper for fysiske oppmøter

– Nå er det jubel, musikantene gleder seg til å møtes. Det sosiale er jo noe av det beste ved å gå i korps, medvennskap på tvers av både alder og kjønn. Det blir aldri det samme å øve digitalt, sier leder for Heggedal og Blakstad skolekorps, Arild Haug Kaarmo.

Korpset starter onsdag med felles øvelse utendørs, men dropper marsjøvelser foreløpig. Saksofonist Elise Hvesser (17) er tillitsvalgt for musikantene i skolekorpset og ser frem mot ordentlige øvelser etter over fem uker uten. 

Det blir veldig koselig å møtes igjen, vi er alle glad i å spille.
Elise Hvesser (17), tillitsvalgt for musikantene i Heggedal og Blakstad skolekorps

– Det blir veldig koselig å møtes igjen, vi er alle glad i å spille. Noen er flinke til å øve på egen hånd, mens andre motiveres mer av å spille med andre. For dem er det ekstra viktig at øvelsene starter opp igjen.

Musikantene i Heggedal og Blakstad skolekorps gleder seg til å møtes igjen. Her fra en tidligere øvelse.

Foto: KARL BRAANAAS

Også generalsekretær Karl Ole Midtbø i Norges Musikkorps Forbund (NMF) jubler.

– Dette har korpsene ventet på med lengsel og smerte. Vi er glad for at veilederen er på plass. Nå slipper de å tolke uttalelser eller gjøre ting de er usikre på om er innenfor regelverket. Jeg er spesielt glad for at besetninger på inntil 30 personer kan øve samtidig.

– Viktig for folkehelsen

– Musikk er svært viktig for folkehelsen. Koronarestriksjonene har rammet kulturlivet hardt. De økonomiske konsekvensene er betydelige, men det sosiale og inkluderende fellesskapet som oppleves på musikkøvelsene har også vært dypt savnet, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Borgundvåg.

Veilederen er utarbeidet i samarbeid med representanter fra kor, korps, band og orkester og ble godkjent av Helsedirektoratet 22. april.

Ikke nærkontakt

De fem pilarene for å bremse smittespredning under musikkøvelser er:

  • Syke personer skal ikke delta på musikkøvelser
  • God hygiene
  • Ingen fysisk nærkontakt mellom personer
  • Ingen sambruk av instrumenter og utstyr
  • Øvingslokalet må være egnet: Nok plass til utøvere og utstyr

«Det skal ikke gjennomføres musikkaktivitet med mindre du er helt trygg på at aktiviteten ikke bidrar til økt smitterisiko og at den kan utøves i samsvar med anbefalingene. I motsatt fall, skal aktiviteten umiddelbart avbrytes.», heter det i veilederen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.