Skip to main content

Holder seg unge i naboens kjeller

Jan A. Flatby (72) (t.v.) på rytmegitar, Erik Fagerhøi (74) på bass, Dag Guthe Johnsen (72) på trommer, vokalist Ralf Heitmann (75) og gitarist Leif Lågeide (71). 

Foto: Trine Jødal

Alle i bandet The Festival Boys er over 70 og øvingen foregår i en kjellerstue i Heggedal. – Spillingen holder oss unge, mener de og får støtte av nevrolog.

– Kissing and hugging in the fine summer rain.

 Det bøtter ned ute, men vokalist Ralf Heitmann (75) synger med innlevelse låten «Love is a Crying Game» som han har skrevet selv. Rytmen er tight og ingen av gutta i The Festival Boys skrubber når gjengen rocker i vei i en kjellerstue i Heggedal. 

Spillingen holder dem «oppegående». Årsaken er at det krever både koordinasjon og hukommelse, mener de selv. Ikke minst er det gøy – og sosialt.

 Professor i musikk og nevrolog Geir Olve Skeie ved Universitetet i Bergen, er enig:

– Det er mulig å måle hjernealder. Forskning viser at spesielt amatørmusikere, men også proffe, har yngre hjerner enn ikke-musikere. Det er ingen annen aktivitet som aktiverer så mange deler av hjernen, som når du spiller et instrument, inklusive de emosjonelle sentrene. Det er en variert aktivitet og engasjerer samtidig følelser, noe som holder hele hjernen frisk, sier Skeie. 

Første popband

Festivalgutta har alle spilt i ulike grupper fra 60-årene og oppover. Bassist Erik Fagerhøi (74) har blant annet spilt i et av Norges aller første popband, «The Cool Cats». Spesielt har gutta en nærhet til The Shadows, gruppen som Cliff Richard startet på 50-tallet. Trommis Dag Guthe Johnsen (72) og gitarist Jan Flatby (71), begge fra Heggedal, arrangerte nemlig «Den Norske Shadows Festivalen» fra 1997 til 2002, derav bandnavnet. 

Cliff Richard har de møtt flere ganger, og ikke minst gitarist Bruce Welch. Bortsett fra dansebandmusikk holder de seg til musikk fra 50-, 60-, og 70-årene.

Gitarer på sløyden

– Mye av det som ble laget den gang er klassikere i dag. Nå er det mer bruk og kast. Jeg leste forresten at folk går på kurs nå, for å lære å lytte til musikk med lukkede øyne, har du hørt noe sånt? sier Johnsen.

– Vi spilte platene våre til det ikke var filla igjen, sier Fagerhøi. 

Det er han som har skrevet flesteparten av låtene på guttas nye cd «Our Own Words and Music» som lanseres på Kråka pub på Vettre fredag 13. september og er spilt inn i studioet over puben. 

Musikkinteressen startet da Johnsen og Flatby var smågutter på starten av 60-tallet. 

– Vi skulle på teater med skolen og stakk av etter første akt. I stedet gikk vi på kino og så «The Young ones» med The Shadows. Da var det gjort. Gitarer lagde vi oss på sløyden. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.