Skip to main content

– Her ligger det orgeldeler overalt

Kantor Dorte Fiskaa og sogneprest Per Olav Vangen var først i velkomstkomiteen da nytt orgel ankom Østerås kirke i forrige uke.

Foto: TRINE JØDAL

I forrige uke ble nytt orgel levert til Østerås kirke. Først om tre måneder vil instrumentet være klar til bruk.

Da det nye orgelet ankom, i container fra Tyskland, stilte menigheten opp med flagg og brede smil.

– En stor dag du trolig bare opplever en gang i karrieren, beskriver kantor Dorte Fiskaa. 

Siden desember i fjor har Østerås kirke vært uten orgel i påvente av det nye. Nå er det altså kommet, men fortsatt gjenstår mye arbeid før kantor Fiskaa kan sette seg bak tangentene. 

– Orgelet kom hit i tusen biter, og det vil ta opp mot fire uker å sette det sammen. Akkurat nå ser det ganske kaotisk ut i kirkerommet. Her ligger det orgeldeler overalt, sier Fiskaa. 

Må jobbe i ukevis

Fordi det er bygget av treverk, må kirkeorgelet «få sette seg» når det står ferdig bygd. Det vil ta noen uker, det også. 

– Så kommer to intonatører for å stemme orgelet. Tonene skal være stemt i forhold til hverandre, men også i forhold til kirkerommet det står i. Dette er en vitenskap som nesten er litt mystisk, som også vil ta fire-fem uker, sier Fiskaa.

Først i slutten av april vil det nye kirkeorgelet bli tatt i bruk, med korkonsert og festgudstjeneste.

Østerås kirkes opprinnelige orgel sto ferdig i 1974, og ble demontert og solgt til Polen i begynnelsen av desember i fjor. 

Ifølge kantoren hadde det gamle pipeorgelet, som ble spesiallaget til kirken, gått ut på dato.

– Vi startet en prosess for nesten 20 år siden. Allerede da var orgelet svært dårlig og hadde mange svakheter. Kirkerommet i Østerås er krevende – og lyden kom ikke bra nok ut, forklarer Fiskaa.

Borer hull i veggen

Flere orgelkomiteer har gjennom årene sørget for at et nytt orgel nå er på plass. Odd Eikemo sitter i den nåværende komiteen og var også med da gruppen reiste Norge rundt for å se og høre ulike kirkeorgel. 

– Det har vært en god prosess, oppsummerer han.

Nå gleder den etablerte korsangeren seg til å få nytt orgel på plass. 

– Klaver er også et bra instrument, men det er ikke et kirkeorgel og gir et annet tonefølge til en menighetssang, sier han.

For å gi det nye orgelet en mer optimal plassering i kirken er det blitt boret et større hull i en murvegg. Orgelet skal trekkes inn mot denne veggen, slik at utsikten mot naturen bevares.

Østerås kirke ble bygget i 1974 og fikk da et spesialbygd orgel. Nå blir det erstattet av et splitter nytt fra Tyskland.

Foto: David Krekling
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.