Skip to main content

Her feirer de 35 år med musikk

FEIRET FOR FULL MUSIKK: Korpset rundet 35 år, og feiret med konsert lørdag.

Lørdag inviterte korpset gamle dirigenter, tidligere samarbeidspartnere og lokale solister til å feire 35-årsjubileet i Bærum Kulturhus.

Temaet for konserten var en visuell radioreise med både lydklipp og bilder underveis for å vise korpsets historie.

1. sats av «Tubakonsert» av Erlend Skomsvoll, «Over the rainbow» av Harold Arlen og Symfoni nr. 5 av Dmitrij Sjostakovitsj var bare noen av innslagene. 

Prosjektleder for konserten, Anne Elisabeth Riise, forteller at de tok kontakt med tidligere dirigenter som hadde vært med i korpset for å høre om hva de husket best fra sin periode i Opus.

– Vi satt sammen programmet ut ifra hvilke stykker som har vært minneverdige, sier Riise og legger til at hovedmålet var å gjøre dette om til en konsert folk hadde lyst til å komme å høre på. Utfordringen har vært å få andre enn nær familie og venner til å komme og høre på korpskonsert.

– Vi har jo også en historie om å gjøre ting litt annerledes; som å ta inn unge talenter og ha ulike prosjekter, sier hun og nevner blant annet et Sinatraprosjekt, Stevie Wonder-prosjekt og fra musikalen «Hair». I tillegg er de også verdens første korps til å fremføre balletten Nøtteknekkeren av Tsjajkovskij i sin helhet med blåsebesetning.

LES OGSÅ: Derfor vokser korpsene

Et alternativt korps

Blant publikummerne var initiativtager Gry Elisabeth Juel som stiftet Opus 82 for 35 år siden i en alder av 18 år. Da hun hverken var fornøyd med skolekorps eller voksenkorps, fikk hun ideen om å starte opp et eget ungdomskorps.

– Først lurte vi på om det var noe grunnlag for å starte et korps for ungdommer i Vestre Bærum, men etter en prøvekonsert i februar i 1982 bestemte vi oss for å stifte korpset, sier hun.

I mai samme år ble dermed Opus 82 formelt et korps og med medlemmer fra både Asker og Bærum. Juel var med de første ti årene før hun flyttet. Hun begynte igjen i 2007 og fortsatte de følgende fem årene. Nå nøyer hun seg med å være publikum.

– På den tiden sluttet man som regel i korpset når man var ferdig med studiene, og det var ikke naturlig å komme tilbake, sier hun.

LES OGSÅ: Musikanter ber om champagne-hjelp

– Vokst opp her

Nå består ikke korpset kun ungdommer lenger, og mange som var unge da de startet har vendt tilbake etter flere år med pause.

Riise – som begynte i Opus da hun var 14 år – forteller at det ikke var noe alternativ for henne å spille i et annet korps enn Opus.

– Det er jo her jeg har vokst opp og hører hjemme, sier hun.

 

Vært med siden dag èn

Cathrine Jaabæk (52) fra Rykkinn ble med i Opus 82 da korpset ble stiftet i 1982 og er fremdeles aktiv.

– Det er utrolig gøy å spille musikk på litt høyere nivå i tillegg til at miljøet er så godt her, sier Jaabæk som spiller fløyte. Hun legger til at hun brenner litt ekstra for Opus 82 ettersom hun var med fra dag én og 52-åringen er også den som har vært med lengst til tross for noen år med pause innimellom.

Med 35 år å se tilbake på legger ikke Jaabæk skjul på at høydepunktene har vært mange og varierte. Norgesmesterskapet for janitsjarkorps i Trondheim er et av de årlige høydepunktene. Der spiller Opus 82 også i elitedivisjonen. I tillegg peker hun på alle jubileumsturene til blant annet Tsjekkia, Kina, Nederland, Italia og Budapest som opplevelsesrike og sosiale

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.