Skip to main content

Aha-video bikket én milliard visninger på YouTube

Vokalist Morten Harket fra Asker spiller hovedrollen i videoen «Take on me».

Vokalist Morten Harket fra Asker spiller hovedrollen i videoen «Take on me».

Foto: ANETTE OSKAL

Den ikoniske videoen «Take on me» signert a-ha, har nådd én milliard visninger på YouTube, ifølge en pressemelding fra Warner Music Norway.

Vokalist Morten Harket fra Asker spiller en av hovedrollene i videoen, som delvis er laget som tegnefilm og opprinnelig utgitt i 1985.

Nylig ble den restaurert og oppgradert for å forbedre den visuelle kvaliteten. 

Regissør Steve Barron brukte en illustrasjonsteknikk kalt rotoscoping, som går ut på at spillefilmopptak ble håndtegnet bilde for bilde. 

Kunstnerne Michael Patterson og Candace Reckinger brukte totalt 16 uker på tusenvis av tegninger.

10.000 tegninger

«Jeg husker jeg så videoen etter veldig lang tid,» uttaler a-has keyboardist og komponist Magne Furuholmen i pressemeldingen. 

«Først så vi den kun med spillefilmopptakene, deretter tok det ytterligere tre til seks måneder med tegning for hånd. Det er mer enn 10.000 tegninger for de animerte delene. Når man så alt satt sammen, wow, det var bedre enn man forventet: Artisteriet til animatøren, kombinert med den tydelige narrative ideen med et kjærlighetsforhold på tvers av dimensjoner.»

Magne Furuholmen fra Asker under en tidligere konsert.

Magne Furuholmen fra Asker under en tidligere konsert.

FOTO: TORE GURIBY

Furuholmen er oppført som opphavsmann alene eller sammen med andre på flere av bandets kjente sanger. Han skrev synth-riffet til «Take on Me» som 15-åring.

I godt selskap

Med én milliard visninger blir bandet en del av den lille klubben som har oppnådd denne milepælen inkludert «November Rain» av Guns N' Roses, «Smells Like Teen Spirit» av Nirvana, og «Bohemian Rhapsod» av Queen.

«Take On Me» er den nest mest sette videoen fra 80-tallet på YouTube, og nummer fem på listen over de mest strømmede låtene fra det 20. århundret med nummer én-plasseringer i 36 ulike land.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.