Skip to main content

Vil løfte dette museet til nasjonalt nivå

Dette museet står for tiden uten drivere. Asker kommune  jobber for en ny driftsmodell av museet.

Dette museet står for tiden uten drivere. Asker kommune  jobber for en ny driftsmodell av museet. 

Foto: KNUT BJERKE

Asker kommune vil løfte Holmsbu Kunstmuseum opp på nasjonalt nivå, og bidrar med en halv million kroner for å finne ut hvordan de skal få det til.

Kommunedirektør Lars Bjerke foreslår å bruke 600.000 kroner til et mulighetsstudie, og saken skal opp i utvalg for medborgerskap førstkommende torsdag. 

Museet ligger idyllisk til i en fredet skog mellom Holmsbu og Rødtangen helt sør i Asker og står uten drivere. Her stilles bildene til maleren Henrik Sørensen (1883–1962) ut, og det var Drammen Museum som styrte driften av dette frem til i fjor. 

Det er oppsigelsen av avtalen mellom Drammen Museum og Holmsbu Kunstmuseum i fjor vår som er bakgrunnen til at Askers politikere nå skal behandle saken på torsdag. 1. mars behandles saken av formannskapet. For hvordan skal museet driftes videre?

– Gitt dagens situasjon, uten drivere av kunstmuseet, er det viktig for kommunen at stiftelsesstyret tar ansvar for å finne en ny samarbeidspart og driver, skriver kommunedirektør Lars Bjerke i sin innstilling. 

Vil at flere involveres

Museet ble gitt som en gave i 1973 til daværende Hurum kommune, som sikret gaven ved å etablere en stiftelse. 

Nå mener kommunen at det er naturlig å peke på Museene i Akershus (MiA) for å se om de kan vurdere å ta driftsansvar for Holmsbu kunstmuseum. 

– Det er viktig at ambisjonene for museet løftes opp på nasjonalt plan. I prosessen med en mulighetsstudie må Kulturdepartementet og Viken fylkeskommune involveres i forhold til den fremtidige utviklingen av museet, skriver Lars Bjerke. 

Et mulighetsstudie skal avklare organisasjonsmodell, fremtidig driftsmodell, aktuelle bidragsytere og samarbeidspartnere, tilstandsrapport på bygg, gjenstander og anlegg og museets utviklingsmuligheter. 

Dersom politikerne går for forslaget, vil kommunedirektøren utarbeide en ny sak om driftsmodell når mulighetsstudien foreligger til høsten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.