Skip to main content

Barn og unge strømmer til Henie Onstad

Henie Onstad Kunstsenter opplevde 40 prosent økning i besøkstallet blant barn og unge i 2019.

Henie Onstad Kunstsenter opplevde 40 prosent økning i besøkstallet blant barn og unge i 2019.

Foto: KARL BRAANAAS

Kulturrådet skryter av Henie Onstad Kunstsenter for opplegget de har gjort med å tiltrekke seg barn og unge.

 Det kommer frem i Kulturrådets årlige vurdering av museene i Akershus basert på 2019. 

Hele 10 600 barn og unge deltok i pedagogiske opplegg på museet i 2019. Det er en økning på 40 prosent fra 2019 og langt over landsgjennomsnittet.

– Det er kjempeviktig at barn og unge får oppleve visuell kunst, og lære om ulike former for ytring. Slik lærer vi opp fremtidig besøkende, sier sjefkurator ved Henie Onstad, Caroline Ugelstad. 

Det generelle besøkstallet på Henie Onstad økte med 38 prosent i 2019 fra året før.

Kurator Caroline Ugelstad er godt fornøyd med besøkstallet fra barn og unge.

Kurator Caroline Ugelstad er godt fornøyd med besøkstallet fra barn og unge.

Foto: TRINE JØDAL 95037263

Prosjekt og samarbeid

Ugelstad trekker frem flere prosjekter og samarbeid Henie Onstad jobber med, som til sammen har bidratt til at museet har blitt attraktivt for barn og unge.

Den kulturelle skolesekken, Kulturskolen og formgivningslinjen på Rosenvilde vgs. er noen av aktørene museet har arbeidet tett med for å øke interessen.

Samarbeidet med Rosenvilde får spesielt skryt i vurderingen fra Kulturrådet, fordi det gir ungdommer mulighet til å ha omvisninger for sin egen aldersgruppe.

– Samarbeidet med Rosenvilde, «Ung Respons», skal vi fortsette å utvikle. Vi ønsker å åpne opp for at også andre unge skal kunne melde seg på dette. 

Kunstlab for barn hver søndag, og talentprogrammet Unge Fotografer er noen av prosjektene Henie Onstad har arrangert på egen hånd. Ugelstad forteller at de har jobbet med økt bevisstgjøring lokalt og blant annet utviklet tilbud til SFO og barnehager.

Gode å tenke med

Det er et politisk ønske at samlinger i museer skal være tilpasset yngre brukergrupper, forteller seksjonsleder for museum i kulturrådet, Ole Jakob Furset. 

– Det er viktig at museer er attraktive, også for barn. De gir barn og unge grunnlag for refleksjon rundt hvem de er og hvem andre er.

– Museer er gode for barn å tenke med. Vi i kulturrådet berømmer museene som klarer å nå barn og unge, fremholder Furset.

Ugelstad er opptatt av at Henie Onstad skal rekruttere bredest mulig. Ønsket er at museet skal nå også utenfor de typiske museumsgjestene. 

– Vi vil senke terskelen for hva det betyr å være i et museum. Folk skal komme og boltre seg med utforsking av kreative uttrykk. Henie Onstad skal være et sted barn og unge skal føle seg hjemme.       

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.