– Det var veldig gøy å vinne, sier Anette Landet (28) fra Hamangskogen.

– Hvorfor med på hattekonkurranse?

– Jeg har helgejobb i blomsterbutikken Blomsterstua, og tre av oss blomsterdekoratører tok dette som en utfordring. Hatten består av kvister, gloriosa og orkideer, sier hun.

Andreplassen sikret Natasha Sandbeck (12) seg med en hatt kreert av moren.

– Mamma laget den i går kveld, sier hun.

SE FLERE BILDER: Her kan du se årets hatter

Hatt av barndomsminner

Kanskje den mest spesielle hattepynten står Preben Haalas Berntsen (10) fra Jar som kom på andreplass for.

– Jeg og mamma har laget den av barndomsminner jeg fant på rommet mitt. Gamle biler jeg lekte med da jeg var mindre og sånn. Så mikset vi det sammen, sier han.

FLERE BILDER: Se Byfesten her

Annerledes-hatten vant

Jurymedlem og modist, Åse Strand, begrunner premieringen slik:

– Hatten som vant gjorde det for kreativitet, materialbruk og håndverket. Når det gjelder hatten som kom på andre plass var det avgjørende først og fremst helheten. Hatten passet perfekt til antrekket og henne. Vinner av tredjepris fikk den for å ha pyntet hatten med sin personlighet, i form av små leker, sier Strand.

LES OGSÅ: Fru Varner viser mote

– Vi var enige om vinneren fordi den var så annerledes de andre hattene, sier jurymedlem Fay Skandsen.

Juryens tredje medlem, Claus Fibiger, fortalte at de også hadde sjekket litt blant Byfestfolket, og sikret seg støtte for sine avgjørelser blant dem.

– Vi har også lagt vekt på at hattene skulle være hjemmelaget, sier Strand.

LES OGSÅ: – Vi er på en måte rollemodeller

Sølv i hatten

Men det var mange flere hatter i paraden som toget gjennom Sandvika til Byparken der Byfestens flotteste hatt ble kåret.

En var ekstra funklende.

– Jeg driver gullsmedforretning i Sandvika, og har pyntet hatten med sølv, så den er verdt en del, sier Anniken Hellman.

 

Andre hatter var formet som kaker, noen gikk med narreluer og enkelte var til og med dekorert med engelsk konfekt. Sydd konfekt altså, bare så det er nevnt. De ble båret av medlemmer fra teatergruppen BærMuDa for å skape litt blest om deres neste forestilling som er «Mysteriet om Edwin Drood»

– Det var den siste boken Charles Dickens skrev, men han døde før han ble ferdig og fikk avslørt morderen. Så i forestillingen får publikum være med på å stemme over hvem det skal være, sier Cecilie Due fra BærMuDa.