Skip to main content

Elden skal bistå Al Noor-menigheten

John Christian Elden forteller at hans rolle som bistandsadvokat for Al Noor-menigheten også handler om å sørge for å dempe frykten menigheten føler.

Foto: KNUT BJERKE

Menigheten og forstanderen i moskeen på Skui har bedt om bistand fra advokat John Christian Elden.

– Menigheten og forstanderen har bedt meg om å bistå, og i en så viktig sak for samfunnet vårt har jeg påtatt meg det, skriver Elden i en SMS til Budstikka.

Han skriver videre at han i hovedsak skal bistå med praktisk informasjon om strafferetten, etterforskningen og fremdriften i saken, og sørge for at politiet etterforsker forhold menigheten mener er viktig. 

– Det handler også om å sørge for å dempe frykten menigheten føler, melder Elden.

Hans advokatkontor, og Elden selv, var den bistandsadvokaten i 22. juli-saken som hadde flesteparten av de fornærmede og AUFs ledelse som klienter.

– Vi har dessverre en erfaring med dette arbeidet vi helst skulle vært foruten, skriver Elden til Budstikka.

Vet ikke drapsmotiv

Like over klokken 16 lørdag 10. august ble moskeen i Ringeriksveien på Skui utsatt for et angrep da terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) løsnet skudd i bønnerommet.

I tillegg til moskéskytingen er Eiksmarka-mannen siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

– Motivet kan være knyttet til ideologi, og hun kan ha prøvd å stoppe stebroren. Men her mangler vi fortsatt informasjon, sa politiadvokat På Fredrik Hjort Kraby til Budstikka onsdag kveld.

I mandagens fengslingsmøte erkjente ikke den siktede 21-åringen hverken drap eller terrorhandling, og Manshaus ba seg løslatt av retten.

Retten dømte ham til fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud og medieforbud. To av ukene er også i full isolasjon. Manshaus sitter fengslet på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Kan havne på Dikemark

Fengslingskjennelsen slo fast at det er skjellig grunn til mistanke mot Manshaus, og at en løslatelse ville føre til fare for bevisforspillelse og at det er stor gjentagelsesfare for alvorlig kriminalitet hvis han slippes løs.

Han har ikke villet forklare seg til politiet, og heller ikke villet gjennomgå såkalt prejudisiell observasjon.

– Dette er hans fulle rett, da dette er frivillig. Vi venter fortsatt på svar om han samtykker til judisiell observasjon. Gjør han ikke det, må tingretten avgjøre om han skal legges inn på institusjon, typisk Dikemark, sa politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Budstikka onsdag ettermiddag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.