Skip to main content

Drøyer med start på politi-evaluering

Sporene i moskeen på Skui viser at det var hard kamp før politiet rakk frem. Det er kulehull og blod i teppet og på veggene. Skuddene har gått tvers gjennom den ene veggen.

Foto: Knut Bjerke

Åtte dager etter at Politidirektoratet gikk ut med at de vil ha en eksternt ledet evaluering av politiets innsats etter terroranslaget på Skui mangler fortsatt det meste.

18. august skrev Politidirektoratet på sine hjemmesider at innsatsen skal evalueres.

– Beslutningen om at vi skal sette ned et eksternt ledet utvalg til å evaluere oss, er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD), skrev politidirektør Benedicte Bjørnland.

Mandag 26. august er det hverken laget noe mandat for dette arbeidet, eller utnevnt noen eksterne personer til å lede arbeidet.

– Dette er fortsatt til behandling. Vi vil gi nærmere info til mediene når de ulike spørsmålene er avklart, skriver seniorrådgiver Kåre M. Hansen i en e-post til Budstikka.

Justisministerens svar

Også på Stortinget er partiene opptatt av politiets beredskap i Asker og Bærum, etter at det ble kjent at det tok 20 minutter fra første melding til politiet om anslaget på Skui, og til den første politipatruljen var på stedet. 

Det skal ha tatt 15 minutter fra politiet ga oppdraget prioritet 1, og til patruljen var der. Det er seks kilometer fra moskeen til politistasjonen i Sandvika. 

Frps parlamentariske leder på Stortinget, Hans Andreas Limi fra Bærum, påpekte i et spørsmål til sin partikollega, justis og innvandringsminister Jøran Kallmyr, at forventet responstid i dette området er 7–11 minutter, og han spurte hva ministeren vil gjøre for at politiet kan oppfylle sine egne krav til responstid for øyeblikkelig hjelp.

Politimester i Oslo politidistrikt, Beate Gangås, hedret mennene som stanset Manshaus i moskeen. Til venstre Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog. Til høyre visepolitimester i Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik.

Foto: Knut Bjerke

Viser til reformen

I svaret peker Kallmyr på at kort responstid er viktig, og at han er glad for at politiets arbeid skal evalueres. Særlig konkret på spørsmålet om hvordan politiet kan bli bedre er han ikke.

– Gjennom etableringen av færre og mer robuste politidistrikter, nye operasjonssentraler og ytterligere utvikling av politiets kapasitet, er grunnlaget for å redusere responstiden i politiet etter min vurdering lagt.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik spør på samme måte minister Jøran Kallmyr om den eksterne evalueringen også vil berøre hvordan politireformen har påvirket politiberedskapen i Asker og Bærum. 

– Med sammenslåingen av Røyken, Hurum og Asker til én kommune, vil avstandene som skal dekkes øke betraktelig og man kan oppleve alvorlige og samtidige hendelser med over 60 kilometers avstand i Asker og Bærum. Samtidig øker faren for at lokalkunnskapen svekkes ytterligere, en kunnskap som er helt essensiell i en akutt og kritisk situasjon slik den man opplevde ved angrepet på Al-Noor-moskeen, poengterer Gjelsvik.

Her har ikke Kallmyr så langt hatt anledning til å svare.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.