Skip to main content

Viker unna spørsmål om stesøsteren

Torsdag startet rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22) klarte ikke svare på om han var sint på stesøsteren før han skjøt og drepte henne i sengen. 

Høyreekstremisten fra Eiksmarka fikk torsdag en full dag i Asker og Bærum tingrett til å forklare seg etter drapet på sin stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), samt terrorangrepet mot Al Noor Islamic Centre på Skui 10. august 2019. 

22-åringen har erkjent handlingene, men nekter straffeskyld og har påberopt seg nødrett. 

Manshaus var ordknapp og unnvikende da han ble stilt spørsmål om forholdet til stesøsteren, som han drepte med fire skudd, før han angrep moskeen på Skui. 

– Jeg kommer ikke til å kommentere på mitt forhold til Johanne, sa han ved flere anledninger.

Snudde bilde

Han forklarte at stesøsteren reagerte med «overraskelse og forbauselse» da han kom inn i soverommet hennes med en av familiens salongrifler. 

– Hun satt på sengen og brukte pcen. Jeg rettet våpenet mot henne og sa: «Nå er det nok». Så skjøt jeg disse fire skuddene. For å drepe. Fortest mulig, forklarte Manshaus.

Philip Manshaus' stesøster, Johanne Z. Ihle-Hansen (17), gikk på Sandvika videregående skole.

Foto: Trine Jødal

Ifølge 22-åringen skal ikke stesøsteren ha sagt noen ting. I retten forklarte han at han la dynen over henne etter drapet. Han skal også ha snudd et bilde av henne, som sto i stuen. 

– Var du sint på henne? spurte etter hvert aktor.

– Henne personlig? Det vet jeg ikke, svarte Manshaus.

Omtalte folk som «gjørme»

Aktor Øverberg leste opp fra et håndskrevet notat, ført i pennen av Manshaus, hvor han omtaler «gule, svarte og brune» mennesker som «gjørme» og «undermennesker».

«De er ute av stand til å føle medfølelse selv. De er imidlertid skremmende gode til å late som de gjør det. Jeg vet det fordi jeg vokste opp sammen med en av dem, i huset hvor jeg vokste opp», leste aktor fra notatet.

– Var det slik du betraktet Johanne? spurte han.

– Ja, jeg ser på det som ønskelige opinioner. Det som står der, svarte Manshaus.

Avbrutt tre ganger

I mer enn en time la den tiltalte frem sitt tankegods, hvor han forklarte hvorfor han mente å måtte utføre voldshandlingen. Enetalen hans spant fra holocaustfornektelse til homofobi. Han påsto at det foregår et folkemord mot «den hvite rase». Tre ganger ble han avbrutt av tingrettsdommer Annika Lindström.

– Jeg ønsker å beklage til alle militante nasjonalister og meningsfeller for at jeg ikke fikk utrettet mer skade. Det skammer jeg meg over. Jeg handlet impulsivt og var stresset. Burde brukt mye mer tid på å planlegge angrepet, sier Manshaus.

På spørsmål fra aktor bekreftet Manshaus at han har «skolert» seg selv på internett, via Youtube og diskusjonsfora.

Angrer ikke

Fra omtrent 11.00 svarte Philip Manshaus på spørsmål fra aktoratet. Manshaus ble spurt om han på noe tidspunkt har vurdert å erkjenne straffskyld.

– Absolutt ikke, svarte han, og trakk på smilebåndet, før han svarte bekreftende på at han ikke angret på hverken drapet eller moskeskytingen. 

Manshaus uttalte at han betraktet drapet på Johanne Zhangija Ihle-Hansen som «sekundært».

– Hvis hun hadde vært borte den dagen, hadde jeg trolig aksjonert likevel, forklarer han.

Han gjentok at han drepte stesøsteren for å beskytte faren og stemoren i en kommende rasekrig.

Video av angrepet

I retten ble en 20 minutter lang video fra Philip Manshaus filmet moskéangrepet med et go-pro kamera ble spilt av. I videoen parkerte Manshaus bilen utenfor moskeen. «Faen, det er ingen her jo», kommenterte han til seg selv, før han gikk mot sidedøren. Han tok seg inn i moskeen ved å sparke og skyte seg gjennom glasset i døren.

I det han kom inn i bønnerommet ble han umiddelbart angrepet av en i moskeen. Manshaus avfyrer et skudd, i det han ble overmannet. 

«Slå ham med noe», sa en av mennene i moskeen, før de fikk tak i et av våpnene hans.

Manshaus ønsket ikke å kommentere videoens innhold i retten.

Fredag 8. august er det satt av en halv dag for tiltaltes forklaring. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.