Skip to main content

VG om Manshaus-rapport: Høy risiko for nye voldshandlinger

Phillip Manshaus drepte sin stesøster og angrep Al-Noor moskeen i Bærum i august. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Ifølge den rettspsykiatriske rapporten om terrorsiktede Philip Manshaus (22) er det høy risiko for at han begår nye voldshandlinger hvis han  beholder sine tanker om en fremtidig rasekrig.

Det skriver VG mandag kveld. De refererer til detaljer fra den 71 sider lange rettspsykiatriske  rapporten som de sakkyndige leverte til Asker og Bærum tingrett før jul i fjor.

Rapporten inneholder blant annet flere samtaler med siktede og psykiatriske tester av Manshaus. Ifølge VG trekkes det i rapporten frem at risikoen for nye voldshandlinger skal være høy. 

Tror på rasekrig

To nære familiemedlemmer har beskrevet 22-åringen som en ung mann med ekstremt fokus på det han foretar seg.

Det var da Manshaus gikk på folkehøyskole at rasehat skal ha fanget mer og mer av hans oppmerksomhet. Faren og stemoren var vitner til en sønn i endring, og la merke til et gryende hat mot svarte. 

Manshaus mente en rasekrig ville bryte ut i USA innen åtte år, ifølge rapporten. 

Ideologisk grunnfjell

Ifølge rapporten har Manshaus tilpasset seg livet ved Ila fengsel godt. Han klager ikke. Sakkyndige skal også sitte igjen med et inntrykk av at han heller ikke angrer. 

Overfor de sakkyndige har han hevdet at hans ideologiske grunnfjell er den såkalte 14 ord ideologien: «Vi må sikre eksistensen til vårt folk og en fremtid for våre hvite barn.» 

Disse ordene ble formulert av den amerikanske terroristen og separatisten David Lane som ble dømt til 190 års fengsel i USA. Han døde i 2007. 

De sakkyndige har konkludert med at Manshaus ikke har noen former for personlighetsforstyrrelser. De beskriver ham imidlertid som en ung mann med «et svakt jeg», som er formbar og lett påvirkelig. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.