Skip to main content

Venninne (23): – Det er som han har gått inn i en rolle

Straffesaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus pågår i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

To av draps- og terrortiltalte Philip Manshaus' venner fra ungdomsårene vitnet fredag. 

– Den Philip jeg kjenner og var glad i har ikke gjort dette. Jeg tror enda ikke jeg forstår hva han har gjort, sa en venninne (23) i retten fredag.

Hun ble kjent med Philip Manshaus da de gikk på Oslo By Steinerskole. Hun forklarte at han hadde endret seg da de møttes i romjulen 2018. 

– Det første jeg tenkte da jeg møtte han var: «wow, hvem er denne personen?». Han gikk og beveget seg annerledes, og han så velstelt, nesten striglet ut. 

Hun sier hun ble satt ut av hvor «absurd» situasjonen var.

– Det er noe med det møtet der som gjør at jeg føler at Philip er borte. At han har gått inn i en rolle. Funnet en person han hadde lyst til å bli. Virkelig gått inn i det med hele seg. Når jeg tenker på det nå var det utrolig gjennomført.

Skremt av holdningene

Sommeren tidligere samme år møtte hun Manshaus på en kafé. I retten forklarte venninnen at hun ble skremt av synspunkter han kom med. 

– Han kom med hentydninger til at man må passe på at det ikke blir for mange muslimer i Norge. Jeg ville ikke fortsette å diskutere det. Jeg ville ha det hyggelig, sa hun i retten. 

Da hun kom hjem til venninnen sin etter dette møtet fortalte hun om det som hadde skjedd. 

– Nå har jeg en venn som har holdninger jeg ikke forstår og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, skal hun ha sagt til venninnen. 

 Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet drept i sin egen seng 10. august 2019.

Foto: FOTO: PRIVAT

– Som en lillesøster 

Venninnen fortalte i retten at hun møtte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i en feiring av 18-årsdagen til Philip Manshaus sammen med familien.

– Mitt inntrykk var at de hadde en fin relasjon og at Philip så på henne som en lillesøster. Opp gjennom årene har jeg hørt om Johanne flere ganger. Mitt inntrykk er at de alltid har hatt et godt forhold. 

Beskrives som uvirkelig

Også en annen venn av Philip Manshaus vitnet i retten fredag. De to skal ha kjent hverandre siden de var åtte år gamle. Han beskrev situasjonen som «uvirkelig». 

– Jeg trodde ikke det kunne være sant. Det hadde aldri falt meg inn at Philip kunne finne på noe sånt. De første ukene etterpå tenkte jeg at det ikke kunne skjedd på ekte, sa han. 

Manshaus og kameraten var på en biltur i omtrent ti dager før folkehøyskoleåret. 

– Vi satt mange timer i bil, og vi diskuterte alt mulig rart. Det var temaer som vi var uenige i, som kvinnesyn og vaksinasjon av barn. Han var alltid engasjert. Det var viktig for Philip å snakke og ytre det han mente, men han ble ikke sur eller lei seg.

Fortalte om forandringen

En tredje venn på samme alder, som har kjent den tiltalte siden 2016, vitnet også i retten. Han fortalte om endringen Manshaus gikk gjennom, både holdninger og at han gikk i mer «gammeldagse» klær.

– Først ble han noe mer konservativ. Jeg oppfattet at hans politiske ståsted gikk langt mot høyre. Han snakket om temaer som innvandring og etnisitet. Av og til prøvde jeg å finne motbevis. Andre ganger lot jeg være å svare.

Han sier disse samtaleemnene økte i omfang.

– Etter hvert ble det gradvis hovedtema. Han isolerte seg selv mer og var mindre åpen for å prøve nye ting som ble foreslått av den vennegjengen vi var i. Det virket som han gikk rundt og tenkte på ting som plaget han.

Ifølge vitnet påvirket endringen til Manshaus hele vennegjengen.

– Rundt den tiden ble det laget en ny gruppechat med den samme vennegjengen, uten Philip. 

Vitnet forteller om en samtale med Manshaus, julen 2018, da det virket som kameraten tok «pause» fra de nye holdningene han hadde fått.

– Vi hadde en samtale som varte i flere timer, og det var veldig hyggelig. Vi snakket om familie og relasjoner.

Philip Manshaus har erkjent de faktiske forholdene, men han nekter straffskyld og har påberopt seg nødrett. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.