Skip to main content

Terrorsaken: Sakkyndige oppnevnt for å undersøke Manshaus' tilregnelighet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby (bildet) og forsvarer Unni Fries er enige om rammene for undersøkelsene av Philip Manshaus. 

Foto: Knut Bjerke

Torsdag ble det klart hvilke tre sakkyndige som skal undersøke om terrorsiktede Philip Manshaus kan straffes for sine handlinger.

Påtalemyndigheten og forsvarer er enige om hvem som skal undersøke om terrorsiktede Philip Manshaus (21) er strafferettslig tilregnelig.

Torsdag skriver politiet i en pressemelding at Asker og Bærum tingrett har oppnevnt overlege spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud som sakkyndige.

De har fått frist til 7. november 2019 med å ferdigstille sitt mandat, og vil gå i gang med samtaler med siktede i løpet av de nærmeste dagene, skriver politiet videre.

Siktede vil medvirke

Det var fredag at Asker og Bærum tingrett startet arbeidet med mandatet for de judisielle undersøkelsene av Manshaus for å finne ut om han kan straffes for drapet og terroranslaget han er siktet for.

Forsvarer Unni Fries har tidligere gitt uttrykk for at hun ønsket å utvide mandatet noe utover om Manshaus var psykotisk eller bevisstløs på gjerningstidspunktet, og om hans evnenivå er på et slikt nivå at han kan straffes for sine handlinger.

Forsvarer Unni Fries fikk aksept for å utvide mandatet for de judisielle undersøkelsene noe.

Foto: Knut Bjerke

Regelverket for slike mandat åpner også for at de sakkyndige kan undersøke om personen er i nærheten av tilstandene som gir straffrihet. Er svaret «ja» på dette, kan det brukes med tanke på straffeutmåling.

Det er forventet at den judisielle undersøkelsen vil starte ganske umiddelbart etter oppnevnelsen. Philip Manshaus har sagt ja til å medvirke til undersøkelsen.

– Vi har grunn til å tro at han vil det, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. 

Det er nytt fengslingsmøte i saken mandag morgen.

– Han har ikke samtykket til videre varetekt og møter i retten på mandag, sier forsvarer Unni Fries til Dagbladet om sin klient.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.