Skip to main content

Svaret på om Philip Manshaus (22) var tilregnelig kommer trolig tirsdag

Kvart over ni mandag morgen ankom Philip Manshaus rettssalen.

Foto: Trine Joedal

Mandag ble det klart at det blir fem nye uker i varetekt for draps- og terrorsiktede Philip Manshaus. Tirsdag ventes de sakkyndiges rapport.

Klokken 9.13 møtte den draps- og terrorsiktede opp i sal 207 Oslo tingrett for sitt femte fengslingsmøte. Igjen viste han nazihilsen da han ankom salen. 

Fem bistandsadvokater var til stede i rettssalen. Politiet begjærte fem nye uker i varetekt på grunn av fare for gjentakelse. Vanligvis begjærer de fire uker, men denne gangen er det fem på grunn av jul og nyttår. 

Philip Manshaus begjærte seg løslatt. Det ble et kortfattet rettsmøte, hvor politiadvokat Hilde Strand nøyde seg med å vise til begjæringen.

Forsvarer Siri Langseth ønsket heller ikke å utdype deres påstand ytterligere. Langseth var tilstede for Unni Fries, da både Fries og Audun Beckstrøm var på et annet rettsmøte. 

Manshaus oppholder seg på avdeling G, sikkerhetsavdelingen ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Alle øvrige restriksjoner i fengsel fra politiet er opphevet, når det gjelder brev-, besøk- og medieforbud i fengselet. Eventuelle restriksjoner han nå har blir regulert av kriminalomsorgen, opplyser politiadvokat Hilde Strand. 

Rapporten fra de rettssakskyndige om tilregneligheten til Manshaus var ventet mandag, men hadde ikke kommet da retten stengte. Det bekrefter politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt overfor NTB. 

– Planen vår bygde på en forestilling om at rapporten kom før arbeidsdagens slutt, men den er per nå ikke mottatt. Jeg har snakket med tingretten og de kunne heller ikke se å ha mottatt den. Det er tingretten som er oppdragsgiver, og når de ikke har fått den før de stengte da legger jeg til grunn at den ikke kommer, sier Strand til NTB.

Rapporten er ventelig klar tirsdag. Hvis de sakkyndige konkluderer med at Philip Manshaus er tilregnelig, kan han dømmes til fengselsstraff eller forvaring. Hvis konklusjonen blir at han var utilregnelig, vil det trolig bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.