Skip to main content

Politiet om undersøkelsen: Vil avklare psykose og evnenivå

Psykologspesialisten som undersøkte terrorsiktede Philip Manshaus (21) anbefaler en full judisiell observasjon.

Foto: Knut Bjerke

Sentralt i politiets ønsker for en rettspsykiatrisk undersøkelse er å avklare om Philip Manshaus var psykotisk, og hans evnenivå. 

I konklusjonen etter den prejudisielle observasjonen av Philip Manshaus anbefales en full rettspsykiatrisk undersøkelse.

Oslo politidistrikt har tirsdag mottatt rapporten etter den første prejudisielle undersøkelsen av mannen som er siktet for drapet på sin stesøster Johanne Z. Ihle-Hansen på Eiksmarka og anslaget mot Al-Noor-moskeen på Skui. 

– Detaljene i mandatet skal lages sammen med forsvarer og med statsadvokaten, men det er klart at spørsmålet om psykose og evnenivå vil stå sentralt, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Budstikka.

Klar anbefaling

Den prejudisielle undersøkelsen ble utført onsdag av psykologspesialist Marianne Teigland og konklusjonen hennes er at det anbefales en fullstendig judisiell observasjon.

– Det betyr at det gjennomføres en mer omfattende vurdering av siktede. Observasjonen vil bli utført av to sakkyndige som oppnevnes av Oslo tingrett. Arbeidet med å finne sakkyndige er igangsatt og det forventes en avklaring i løpet av neste uke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby vil be Oslo tingrett om å oppnevne sakkyndige som skal lage en judisiell vurdering av terrorsiktede Philip Manshaus.

Foto: Knut Bjerke

Det er tingretten som bestemmer om det skal gjennomføres en slik full vurdering, og som fastsetter mandatet til de sakkyndige. 

– Har siktede avklart om han vil snakke med de sakkyndige?

– Det er ikke avklart, men det håper vi. 90 prosent av de sakkyndiges arbeid er overfor siktede, resten er i forhold til skoler, venner, familie og sykdomshistorie. Hvis han ikke ønsker å snakke med dem er det aktuelt å gjennomføre en tvungen innleggelse med døgnobservasjon over 2–3 uker, for eksempel på Dikemark, sier Kraby.

Psykotisk eller ikke

Ifølge retningslinjene for rettspsykiatriske vurderinger er det ofte påtalemyndigheten som lager utkastet til mandatet, og at alle parter får uttale seg om dette før tingretten fastsetter mandatet. 

Et sentralt punkt i undersøkelsene er om den siktede er strafferettslig tilregnelig.

Dette sier loven om straffrihet:

”Den som på handlingstiden var psykotisk eller bevisstløs straffes ikke.

Det samme gjelder den som på handlingstiden var psykisk utviklingshemmet i høy grad.”

Det er også vanlig å vurdere om en som på gjerningstidspunktet var psykotisk fortsatt er dette. Mandatet kan også gå lenger i å analysere siktedes mentale helse.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.