Skip to main content

Philip Manshaus er erklært strafferettslig tilregnelig

På fengslingsmøte mandag 2. desember ble det bestemt at Philip Manshaus foreløpig sitter i varetekt på sikkerhetsavdeling G på Ila fengsel og forvaringsanstalt frem til nytt fengslingsmøte 6. januar 2020.

Foto: Trine Jødal

Etter 11 samtaler med draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) har rettspsykiaterne konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig. 

De tre sakkyndige konkluderer med at 22-åringen ikke var psykotisk da han drepte sin 17 år gamle stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, på Eiksmarka og løsnet skudd i Al Noor-moskeen på Skui 10. august. 

Konklusjonen i rapporten er enstemmig. De tre rettspsykiaterne Rita Lyngved, Anne Lill Ørbeck og Helge Haugerud ble oppnevnt av Asker og Bærum tingrett 3. september. 

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept i sin egen seng i huset på Eiksmarka 10. august 2019. 

Foto: Dag Otter Johansen

De har hatt 11 samtaler med den siktede, og han skal ha vært samarbeidsvillig under disse samtalene. De har også studert politiavhør og hentet opplysninger om oppveksten

Politiadvokat Hilde Strand forteller at de vil bruke vurderingene til rettspsykiaterne i videre etterforskning. De satser på å fullføre etterforskningen og sende en innstilling til statsadvokaten før jul. 

Foto: Trine Jødal

Erklæringen er på totalt 70 sider. 

– Vi skal bruke tid til å gå gjennom erklæringen i videre arbeid med saken, sier politiadvokat Hilde Strand.

Politiet satser på å ferdigstille etterforskningen før jul, og vil sende en innstilling til statsadvokaten.

– De er lettet og glade

Bistandsadvokat for den terrorrammede moskeen og dens medlemmer, Farid Bouras, forteller at hans klienter er lettet over konklusjonen til de sakkyndige:

– Det betyr at hovedforhandlingen er i rute. Vi får håpe moskeens medlemmer kan få forsoning. For noen av dem går det greit, for andre er det psykisk belastende å tenke på at de var et mål for å bli drept. Fire-fem personer var i umiddelbar nærhet, men det er langt flere som var på vei dit den lørdagen, sier Bouras. 

Innholdet tas til evaluering

Vibeke Hein Bæra, som er bistandsadvokat for Philip Manshaus' far, avventer med å kommentere innholdet i rapporten:

– Vi vet enda ikke hva rapporten er basert på, og jeg vil derfor gjennomgå den med min klient. Vi har ingen grunn til å mistro reaksjonen, sier hun. 

Bistandsadvokat for Manshaus' far, Vibeke Hein Bæra, under fengslingsmøtet mandag 2. desember.

Foto: Trine Jødal

Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, forteller at de ikke kommer til å kommentere innholdet av rapporten på nåværende tidspunkt. 

– Vi skal gå gjennom den skikkelig både på kontoret og med min klient. Det blir noen dager fra vi får den til det eventuelt blir sagt noe fra vår side, sier hun. 

Konklusjonen til rapporten skulle vært klar 6. november, men ble utsatt til 2. desember og formidlet i en pressemelding dagen etter.

Spørsmålet om Philip Manshaus er tilregnelig eller ikke har betydning for valg av straffereaksjon. Når den draps- og terrorsiktede nå vurderes som tilregnelig, kan han dømmes til fengsel eller forvaring.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.