Skip to main content

Moskéangrepet blir skolepensum

Mohammed Atta i Al-Noor Islamic Centre sier målet er at kunnskapssenteret i moskeen skal åpne 10. august 2021, på toårsdagen for angrepet. Her med kunnskapsminister Guri Melby, finansminister Jan Tore Sanner og Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Mohammed Atta i Al-Noor Islamic Centre sier målet er at kunnskapssenteret i moskeen skal åpne 10. august 2021, på toårsdagen for angrepet. Her med kunnskapsminister Guri Melby, finansminister Jan Tore Sanner og Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Foto: TRINE JØDAL

Statsrådene Guri Melby (V) og Jan Tore Sanner (H) ble mandag presentert for planene om et kunnskapssenter i Al-Noor-moskeen på Skui. 

Kommunal- og moderniseringsminister Guri Melby (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H) besøkte mandag Al-Noor Islamic Centre på Skui. Moskeen ble angrepet av draps- og terrordømte Philip Manshaus (22) 10. august i fjor. 

Statsrådene ble presentert for planene om å etablere et minne- og kunnskapssenter i moskeens lokaler. 

– Her skal vi fortelle historien om det som skjedde 10. august i fjor. Vi tror kunnskapsformidling til kommende generasjoner er den beste medisinen for å forhindre at noe lignende skjer igjen, sier Mohammad Atta, nestleder i moskeens styre.

Uavhengig stiftelse 

Han opplyser at senteret vil tilhøre en stiftelse som er religiøst og politisk uavhengig. De har allerede valgt et eget styre (se faktaboks), som skal ledes av filosof og samfunnsviter Henrik Syse.

Stiftelsen har fått inn 1,25 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen, som er øremerket formålet.

Videre opplyser han at det er etablert en referansegruppe for prosjektet. Den består av Lena Fahre (direktør, 22. juli-senteret), Anne Talsnes (formidlingsansvarlig, 22. juli-senteret), Elise Christensen (fung. undervisningsleder, HL-senteret), Ewa Mork (dokumentasjonsansvarlig, HL-senteret) og Jørgen Watne Frydnes (daglig leder på Utøya).

– Et skjebnefellesskap

– Tanken er å lage et undervisningsløp som trekker linjene fra 22. juli-senteret, HL-senteret på Bygdøy via moskeen og til Utøya. Vi er i et skjebnefellesskap, da det er de samme tankene som ligger bak ugjerningene vi har blitt utsatt for, sier Atta.

– Vi har samarbeidet om å lage et pedagogisk opplegg helt siden angrepet skjedde. Målet var å åpne på ettårsdagen for angrepet, men på grunn av pandemien er det blitt utsatt. Nå er tanken å åpne dørene for publikum 10. august 2021, sier han videre. 

Med seg på laget har de også arkitekt Atle Aas, som står bak 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet, minnesmerket på Utøya (Hegnhuset, red.anm.) og utstillingen om holocaust på Jødisk museum Trondheim.

Roser Sanner

Jan Tore Sanner var kunnskaps- og integreringsminister da moskéangrepet skjedde, og har besøkt Al-Noor-moskeen flere ganger i etterkant av terrorangrepet. 

– Med det rasistisk motiverte angrepet på moskeen har vi sett høyreekstrem terror i vår kommune. Det er viktig at vi støtter opp om de som går til moskeen, og bidrar til at vi kan få mer kunnskap om hva som skjedde, sier Sanner som bor på Høvik.

– Vi jobbet mye med å skape læringsarenaen mellom 22. juli-senteret og Utøya. Etter angrepet på moskeen er det helt naturlig at den blir en del av kunnskapsformidlingen. Det er viktig at ungdommer får kunnskap om, og er med i samtalen om, det som skjedde 10. august i fjor, sier finansministeren. 

Mohammed Atta berømmer Sanner for å ha fulgt dem opp veldig tett siden angrepet. 

– Det har vært verdifullt og viktig for oss, ikke minst fordi han er en lokal statsråd. Vi er glade for at han har med seg nåværende kunnskapsminister, da det nettopp er kunnskapsformidling vi skal drive med, sier Atta.

Glade for dommen 

Philip Manshaus ble nylig dømt til 21 års forvaring for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrepet på moskeen. Før helgen ble det klart at Philip Manshaus ikke anker dommen.

– Vi er glad for at dommen setter punktum for straffesaken, slik at vi så smått kan begynne å leve våre liv igjen. Det er fremdeles tungt – både for de fornærmede og deres familier, samt gjerningsmannens nærmeste – men jeg tror vi skal klare å komme oss ut av dette, sier Atta.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.