Skip to main content

Mohammad Iqbal (77): – Redd hver gang det stopper en bil utenfor huset

– Hver natt dukker det opp igjen. Noen ganger er det så mye at jeg ikke klarer å sove om natten. Da må jeg rusle rundt, forklarte Mohammed Iqbal (77) i Asker og Bærum tingrett.

– Hver natt dukker det opp igjen. Noen ganger er det så mye at jeg ikke klarer å sove om natten. Da må jeg rusle rundt, forklarte Mohammed Iqbal (77) i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Kim van der Linden

Mohammad Iqbal (77) tør ikke lenger gå ut alene etter at han sto ansikt til ansikt med terrortiltalte Philip Manshaus i moskeen på Skui 10. august i fjor. 

– Jeg er redd hver gang det stopper en bil utenfor huset, forklarte Mohammad Iqbal (77), én av de tre mennene som var til stede i Al-Noor Islamic Centre da Philip Manshaus gikk til angrep.

22 år gamle Manshaus står tiltalt for drapet på sin stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), samt terrorangrepet mot Al-Noor Islamic Centre på Skui 10. august 2019. 22-åringen fra Eiksmarka har erkjent handlingene, men nekter straffskyld og har påberopt seg nødrett.

77-åringen ble hedret etter det mislykkede terrorangrepet 10. august 2019. Mandag forklarte han at han fremdeles er svært preget av det som skjedde. 

– Jeg er redd og ser meg rundt når jeg er ute. I de første tre ukene gikk jeg ikke ut hjemmefra i det hele tatt. Jeg går fortsatt ikke ut alene, forklarte Iqbal i retten.

På grunn av smittevern vitnet Iqbal på video fra en annen sal. 

Mohammed Iqbal mottok både blomster og et vell av rosende ord av blant annet politimester i Oslo politidistrikt, Beate Gangås for sin innsats med å overmanne Philip Manshaus inne i Al-Noor Islamic Centre.

Mohammed Iqbal mottok både blomster og et vell av rosende ord av blant annet politimester i Oslo politidistrikt, Beate Gangås for sin innsats med å overmanne Philip Manshaus inne i Al-Noor Islamic Centre.

Foto: Knut Bjerke

Ville flytte fra Bærum

​Tre uker etter angrepet dro Iqbal til Pakistan, hvor han skal ha oppholdt seg i flere måneder. Han orket ikke lenger være hjemme i Bærum. 

– Jeg sa hjemme at vi måtte selge boligen vår og flytte et annet sted, forklarte han i retten. 

Iqbal forklarte at han har gjenopplevd hendelsen flere ganger i ettertid. 

– Hver natt dukker det opp. Noen ganger er det så ille at jeg ikke klarer å sove om natten. Jeg har aldri hatt problemer med å sove tidligere, forklarte Iqbal.

Tidligere dro Iqbal til moskeen daglig. Nå drar han dit kun når noen ber han om det, og da med følge. 

Leste koranen

Iqbal forklarte i retten at de tre mennene satt i moskeen og leste Koranen, da de hørte lyden av skudd utenfor.

– Alle forsto det var en terrorist. Vi ble veldig oppmerksomme, sa Iqbal.

Han forklarte seg i detalj om hvordan de overmannet Manshaus, og hvordan det ble rettet to skudd mot han inne i moskeen. Den draps- og terrortiltalte mannen hadde med seg to våpen. 

– Jeg klarte å få det ene våpenet vekk fra ham. Da skjøt han med det andre. Skuddet gikk på høyresiden av meg og traff veggen. Jeg sto cirka to meter fra han. Det andre skuddet gikk på andre siden av meg, forklarte han. 

Iqbal sier Manshaus var «vill» under basketaket som pågikk i moskeen. 

– Jeg slo han med riflen hans to ganger. Jeg tenkte at hvis jeg slår han mer kan politiet spørre meg hvorfor jeg har slått han. 

Hull i jakken etter skuddene

Sønnen til Mohammad Iqbal vitnet også i retten. I retten leverte sønnen fra seg jakken til Iqbal, som hadde fått hull i seg etter terrorangrepet. 

– Det er hull fra skuddene, som tiltalte avfyrte, men jeg vet ikke hvilket skudd som lagde hullene. Jakken hang i gangen, bak der glassdøra var, sa sønnen.

Sønnen sa i retten at faren ikke lenger er den samme som før, og at Iqbal nå går til psykolog. 

– Han har blitt mer stillesittende, og han tenker mye. Han føler seg ikke trygg på å gå alene noen steder, og vi må være med han overalt. Han er ikke like livlig, og han ler ikke så mye. 

– Jeg gikk ikke ut

En tredje mann som var inne i bønnerommet under terrorangrepet vitnet i retten. Han var lenger unna angrepet da Manshaus tok seg inn nødutgangen. Mannen hørte at Manshaus avfyrte to skudd, og forklarte at han da trodde de to andre var drept. Deretter gikk han ut hovedinngangen. Han pleide å gå i moskeen hver fredag, men etter angrepet har kun vært tilbake et par ganger.

– I en periode hadde jeg nesten fengslet meg i huset. Jeg gikk ikke ut. Når jeg hører en lyd, hvis noe faller ned fra bordet, så assosierer jeg det med at noen løser et skudd, sa han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.