Skip to main content

Manshaus tiltalt for drap og terrorhandling

Philip Manshaus tok seg inn i moskeen på Skui ved å avfyre fire skudd mot denne glassdøren. I bønnerommet ble han minutter senere overmannet av to personer. 

Foto: Trine Jødal

Påtalemyndigheten vurderer å be om forvaring for Philip Manshaus (22), som nå er tiltalt for drap og terror.

Det er Oslo statsadvokatembeter som skriver dette i en pressemelding mandag. De har nå tatt ut tiltale etter ordre fra Riksadvokaten, etter drapet og moskéangrepet lørdag 10. august i fjor. 

Philip Manshaus har erkjent å ha begått handlingene, men har påberopt seg nødrett og nekter dermed straffskyld. Statsadvokaten opplyser at de vurdere å be om forvaring (tidsubegrenset straff, red.anm.) i straffesaken som starter 7. mai i Asker og Bærum tingrett. 

Tiltale: Ville drepe så mange som mulig

Ifølge tiltalen skjedde drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) mellom klokken 14.45 og 15.00 i barndomshjemmet i Snaret på Eiksmarka. Han skal ha skutt Ihle-Hansen tre ganger i hodet og en gang i brystet med en salongrifle.

Cirka én time senere, klokken 16.00, tok han seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Ringeriksveien 202 på Skui, bevæpnet med en jaktrifle og et haglgevær. Ifølge påtalemyndigheten skal formålet ha vært «å drepe så mange muslimer som mulig».

Ifølge tiltalen skal 22-åringen ha tatt seg inn i moskeen ved å avfyre fire skudd gjennom en glassdør. Han skal deretter å ha gått inn i bønnerommet, og rettet våpenet mot de tre personene som var til stede i moskeen. 

Ble overmannet

Før Manshaus rakk å løsne skudd, ble han angrepet av Muhammad Rafiq, og etter hvert overmannet. «I basketaket avfyrte han to skudd med haglgeværet uten å treffe noen av de tilstedeværende.», står det i tiltalen. 

Nevnte Rafiq (65) og Muhammad Iqbal (76) ble senere hyllet av Oslo politidistrikt for å ha avverget terrorangrepet

– Vi stilte oss langs veggen. Plutselig så vi en mann i uniform med flere våpen komme inn. Han så meg og løsnet to skudd mot meg. Jeg sto maks to meter fra ham, har Muhammad Iqbal tidligere fortalt om de dramatiske minuttene, i et intervju gjengitt i Budstikka. 

Ifølge pressemeldingen antas hovedforhandlingen å vare inntil 14 dager.

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22) fotografert under et fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Foto: Trine Jødal

Radikalisert sommeren 2017

Budstikka har tidligere fortalt at politiet mener Manshaus’ orientering mot høyreekstrem politikk startet sommeren 2017, da han bodde i barndomshjemmet på Eiksmarka. På gutterommet skal han i stadig økende grad ha oppsøkt høyreekstreme nettfora.

De tre rettspsykiaterne som har undersøkt den 22 år gamle Bærums-mannen mener han er strafferettslig tilregnelig

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.