Skip to main content

Manshaus: Sakkyndige rapport utsatt nesten en måned

Fengslingsmøte med draps- og terrorsiktede Philip Manshaus. Her med forsvarer Audun Beckstrøm.

Foto: Trine Jødal

Rapporten som skulle kommet torsdag, er utsatt frem til 2. desember. 

Asker og Bærum tingrett har utsatt fristen for innlevering av den sakkyndige erklæringen til 2. desember 2019. 

– Bakgrunnen er at de rettspsykiatrisk sakkyndige har bedt om noe mer tid til sine undersøkelser av siktede, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt til Budstikka.

 Betyr dette at fremdriften i saken blir forsinket?

– Dette endrer ikke vår tidsplan. Politiet vil parallelt med dette ferdigstille den øvrige etterforskningen, sier Hilde Strand.

Politiet opplyste tidligere i uken at de vil sende sin innstilling i påtalespørsmålet til Oslo statsadvokatembeter i løpet av desember.

De sakkyndige er psykologspesialist Anne Lill Ørbeck, overlege i psykiatri Rita Lyngved og spesialist i psykiatri Helge Haugerud. 

Alle tre har erfaring fra tilsvarende arbeid i andre alvorlige kriminalsaker.

Stor gjentagelsesfare

Mandag ble Manshaus varetektsfengslet frem til 2. desember, begrunnet med gjentagelsesfaren.

– Den er knyttet til hans egen forklaring og motivasjon for handlingene sine. Faren er også styrket av det vi hørte i retten i dag. Det er stor fare for at han vil begå tilsvarende og alvorlig kriminalitet hvis han blir løslatt, sa politiadvokat Hilde Strand til Budstikka etter fengslingsmøtet.

  • Klokken 16.07 lørdag 10. august meldte politiet om skyting i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. 22 år gamle Philip Manshaus ble senere pågrepet på stedet etter å ha blitt overmannet av to eldre menn.
  • 17 år gamle Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept i familiens bolig i Snaret på Eiksmarka samme kveld.
  • Manshaus er nå siktet for terrorhandlingen, samt for å ha skutt og drept stesøsteren. Hun ble bisatt fra Haslum krematorium 4. september. 
  • Manshaus har erkjent å stå bak både drapet og moskéangrepet, men mener å ha handlet i nødverge. Han sitter varetektsfengslet på Ila. 
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.