Skip to main content

Manshaus møtte naziledere en måned før angrepet

Philip Manshaus (22) fra Eiksmarka er tiltalt for å ha angrepet Al-Noor Islamic Centre på Skui.

Philip Manshaus (22) fra Eiksmarka er tiltalt for å ha angrepet Al-Noor Islamic Centre på Skui.

Foto: Trine Jødal

Philip Manshaus møtte to lederskikkelser i den nynazistiske organisasjonen Den Norske Motstandsbevegelsen en måned før drapet og moskeangrepet. 

4. juni 2019 – omtrent to måneder før drapet på Eiksmarka og angrepet i Al Noor-moskeen på Skui – sendte Philip Manshaus denne e-posten til Den Norske Motstandsbevegelsen: 

«Hei

Jeg er en gutt i 20-årene og ser etter å danne meg et nettverk med likesinnede. Jeg er sentralt plassert i landet da jeg bor i Oslo-området. Ble var i begynnelsen av 2018. Setter pris på om dere kunne hjulpet meg med å komme i kontakt med jevnaldrende nasjonalister. Takk.»

Deltok i møte

Det kom frem under rettssaken mot den draps- og terrortiltalte 22-åringen i Asker og Bærum tingrett tirsdag. Han erkjenner drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og skytingen i moskeen på Skui, men nekter straffskyld. 

En måned tidligere, 11. juli 2019, deltok Manshaus i et møte med en såkalt «redesjef» og en annen lederskikkelse i organisasjonen i Oslo sentrum. Hensikten var å bli tatt opp som medlem i organisasjonen. 28. juli sendte Manshaus en ny e-post og purret på status i rekrutteringsprosessen. 

Ifølge nettstedet Filter Nyheter skal Manshaus' medlemskap ha gått i vasken på grunn av intern splittelse i den nynazistiske organisasjonen. En tidligere leder i Den Nordiske Motstandsbevegelsen – en mann i 50-årene, registrert bosatt i Bærum – er innkalt som vitne i saken

Fire skudd mot døren

Retten har fått se den draps- og terrortiltalte bærumsmannens egen video av moskeangrepet 10. august i fjor. Videoen viser hvordan Philip Manshaus sparker og skyter seg gjennom det doble glasset i nødutgangen som leder inn til moskeen. 

Ifølge kriminalteknikere fra Oslo politidistrikt skal det ha blitt påvist fire kulehull etter rifleprosjektiler i glasset. 

Lyden av skuddene gjorde at de tre mennene som var til stede i moskeen ble gjort oppmerksomme på hva som var i ferd med å skje. 

– Alle forsto det var en terrorist, sa Mohammed Iqbal (77), da han forklarte seg i retten

Spilte av nødsamtale 

Tirsdag ble også 112-samtalen avspilt i retten. En av mennene som var til stede i moskeen ringte og varslet om angrepet klokken 16.07. 

Mannen slet med å gjøre seg forstått. Tidligere styremedlem og forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, har forklart hvordan han tok over kommunikasjonen med politiet. 

Han oppsøkte moskeen etter å ha blitt varslet om angrepet, var til stede i bønnerommet da Manshaus ble pågrepet klokken 16.29–22 minutter etter at politiet ble oppringt.

Flere ganger under samtalen med politiets operasjonssentral gir Mushtaq uttrykk for at det hastet.

Kort tid etter angrepet ble det kjent at et evalueringsutvalg skal granske politiets og PSTs håndtering av saken. 22. april meldte Politidirektoratet (POD) at utvalget har fått utsatt frist på grunn av koronakrisen.

Fant 22. juli-hefte i bilen

Manshaus kjørte til moskeen i en hvit Nissan Leaf-elbil, som sto parkert skrått, midt på parkeringsplassen, cirka 15 meter fra moskeen.

Politifolk på stedet skal ha knust vinduet på bilen for å undersøke den nærmere. I baksetet fant de en Remington-rifle, med påmontert kikkertsikte og lyddemper. I passasjersetet foran lå det en smarttelefon, en Macbook-datamaskin og et informasjonsskriv fra 22. juli-senteret i Oslo. Det ble også funnet en tom eske med patroner og en annen med ørepropper.

Inne i Al-Noor Islamic Centre på Skui var det flere mørkerøde blodflekker på gulvet.

Inne i Al-Noor Islamic Centre på Skui var det flere mørkerøde blodflekker på gulvet. 

Foto: Knut Bjerke

Salmenotater i lomma

Da politiet kom inn i bønnerommet for å gjøre åstedsundersøkelser, fant de flere store mørkerøde blodflekker på gulvet. På gulvet lå også den svarte vernevesten og de svarte Tom Ford-brillene den tiltalte hadde på seg. 

Flere gjenstander, gulvet og klær var sølt med blod, og undersøkelsene viste at det aller meste kom fra Manshaus, forklarte politibetjentene i retten. 

I den venstre bukselommen til Manshaus lå notater til salmen «Eg heiter Håvard Hedde» og «Jeg råder vil alle»

Kutt i bakhodet

Da Manshaus ble pågrepet ble han kjørt til Ullevål for undersøkelse. Han hadde fått flere blåmerker og mindre hudskader, og ble sydd i bakhodet. 

Senere i retten forklarte et Kripos-vitne om de to våpnene Manshaus hadde brukt. De var registrert på faren til Philip Manshaus.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.