Skip to main content

Manshaus i retten: Kom med nazi-begrunnelse for handlingene

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus holdt mandag morgen er fire minutter lang tale som begrunnet handlingene sine 10. august. Den var preget av nazi-ideologien hans.

Han gjentok også en nazi-hilsen da han kom inn i retten. Der hadde han også med seg flere håndskrevne ark som han leste opp.

I innlegget sitt beskrev han sitt verdensbilde der han mente at «vårt folk» og kulturarven sto i fare blant annet på grunn av feminisme og materialisme. Han nevnte spesielt jødedommen, men ikke islam. 

Han mente at den eneste måten å stanse utviklingen på er å ty til vold. Denne voldsspiralen mente han at hans meningsfeller ville vinne. 

Manshaus pekte på at internett har vært og er viktig for å skaffe oppslutning om dette tankegodset og for å nå de som har vært mottakelige for budskapet.

Referatforbudet opphevet

Det var referatforbud i fengslingsmøter, men pressen argumenterte for at dette forbudet skal oppheves i denne saken. Dette ble støttet av forsvaret, og aktoratet hadde ingen etterforskningsmessige argumenter mot. Dommer Per Kaare Nerdrum opphevet referatforbudet i en beslutning.

– Både hensynet til sakens store offentlige interesse, og hensynet til å forebygge ubegrunnede myter eller misforståelser tilsier at referatforbudet løftes for dagens fengslingsmøte, skriver Oslo tingrett.

Aktor Hilde Strand begrunnet fengslingsbegjæringen med gjentagelsesfaren, og ba om fire uker i varetekt.

Etter fengslingsmøtet forklarte hun mer om gjentagelsesfaren.

– Den er knyttet til hans egen forklaring og motivasjon for handlingene sine. Faren er også styrket av det vi hørte i retten i dag. Det er stor fare for at han vil begå tilsvarende og alvorlig kriminalitet hvis han blir løslatt, sier politiadvokat Hilde Strand til Budstikka.

Møtte opp for å høre

Til stede i sal 227 i tingretten var også de ulike bistandsadvokatene, og en fra moskeen på Skui.

– Blir litt rart å se han i virkeligheten, sa Atta Mohammed, nestleder i styret i Al-Noor moskeen i forkant av møtet.  Etterpå mente han det han hørte var skremmende.

Nestlederen møtte mandag for første gang opp i et fengslingsmøte etter terrorhandlingen.

Forsvarer Unni Fries kom til retten ved 08.40-tiden, og gikk raskt ned i kjelleren der klienten hennes ventet i arresten. Han var i morgentimene fraktet inn fra Ila fengsel- og forvaringsanstalt på Eiksmarka.

Manshaus (22) er siktet for drap på sin 17-årige stesøster, som var adoptert fra Kina, og for terrorhandling mot Al-Noor moskeen på Skui i Bærum. Der ble ingen drept, på tross av at Manshaus løsnet flere skudd. Han ble i stedet overmannet og pågrepet.

Presis klokken 0800 mandag morgen åpnet dørene inn til sikkerhetskontrollen i Oslo tingrett. Minutter senere var de første tv-kameraene, fotoapparatene og pcene scannet og fraktet videre mot rettssalen der terror- og drapssiktede Philip Manshaus ble fremstilt for forlenget varetektsfengsling klokken 0900.

Ba seg løslatt

Påtalemyndigheten var i dette rettsmøtet representert av politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt. Hun ba om fire nye uker i varetekt, men ikke om restriksjoner som isolasjon eller brev- og besøksforbud.

Hun ba denne gang heller ikke retten om å lukke dørene. For første gang siden det første fengslingsmøtet 12. august mener politiet at faren for bevisforspillelse ikke er så stor at dørene må lukkes av den grunn.

Manshaus har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Han begjærte seg derfor løslatt. 

– Han er glad for at politiet ikke lenger ber om restriksjoner. Han ønsker naturlig nok kontakt med sine nærmeste, sier forsvarer Unni Fries.

Fries ønsker ikke å uttale seg om innholdet av det Manshaus sa, eller hvorfor han ikke ønsket å svare på spørsmål fra aktoratet.

– Dette er et fengslingsmøte, og det er ikke anledning for å avgi en stor forklaring. Det vil komme ved en senere anledning. 

Fire nye uker

Han ble etter rettsmøtet begjært varetektsfengslet i fire nye uker. Alt av restriksjoner oppheves, og han kan nå ha kontakt med familie. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.