Skip to main content

Johannes mor i retten: – Jeg har mistet to unger

Straffesaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus startet i Asker og Bærum tingrett forrige uke.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vi oppdaterer direkte fra rettssaken mot Philip Manshaus onsdag. 

Vi oppdaterer direkte fra Asker og Bærum tingrett, som tirsdag besluttet at faren og stemoren til Philip Manshaus får fritak fra rettens smittevernregler når de skal forklare seg. Til nå har samtlige vitner forklart seg fra en annen rettssal via videooverføring.

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) skal forklare seg først, deretter Manshaus' far. De ønsker begge å forklare seg ansikt til ansikt med den draps- og terrortiltalte 22-åringen i rettssal 11.

Grunnet smittevernshensyn må Budstikka følge saken via direktebilder fra rettssalen. 

Vi fulgte rettssaken direkte her:

15.54: Dommer Annika Lindström avslutter retten for dagen. Faren til Manshaus fortalte at han har besøkt sønnen i fengsel et par ganger, før det ble satt inn restriksjoner knyttet til korona. I morgen skal Manshaus' to brødre og tante vitne, samt to politibetjenter og PST.

15.44: «Varsellampene skulle blinket», skal faren ha sagt i avhør med politiet. Bistandsadvokaten ber han utdype dette.

– Det er alltid en utfordring hva man vet nå, og hva man visste da. Da tenkte jeg ikke på det. Men i ettertid, når man ser så mange brikker, kan man lure litt på seg selv. Er det noe jeg burde sett? Noe jeg burde oppdaget eller skjønt? Det gjorde jeg jo ikke, sier han.

Faren sier han var opptatt med hus og hjem, plikter og hobbyer.

– Jeg har bare prøvd å være et godt forbilde for barna. Det jeg ikke har klart å forklare, har jeg prøvd å vise med hvordan han bør være og oppføre seg, sier han.

15.40: Dørene har åpnet igjen. Farens bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra har nå overtatt utspørringen av faren til Manshaus. Hun spør faren om lørdag 10. august, da drapet og angrepet i moskeen skjedde.

– Var du bekymret for noe hjemme?

– Ingen verdens ting. Jeg hadde ingen spesielle tanker, svarer faren. 

14.55: Dørene er nå lukket

14.53: Fries spør hvilken kontakt faren hadde med sønnen om morgenen, lørdag 10. august, dagen Philip Manshaus drepte stesøsteren sin og angrep moskeen på Skui. Han sier det var «en veldig hyggelig morgen».

– Da jeg hadde pakket i bilen så satt jeg meg og spiste frokost. Da kom Philip tuslende inn og satt seg ved frokostbordet. Vi satt og småpratet litt. Bladde litt i avisen, løste kryssord og hadde en hyggelig prat om vær og vind, sier han.

Deretter forlot faren huset.

14.47: Forsvareren spør om episoden hvor Manshaus skal ha sagt at han ville drepe broren sin, dersom han fikk seg dame fra utlandet.

– Ja, jeg satt i fred og ro. Så ble det en diskusjon. Broren sto der. Så kommer Philip inn med den uttalelsen. Det kom like fort som et jagerfly. Hva sa du? Er det mulig å si noe sånt om sin bror? Det syntes jeg var veldig sterk uttalelse, sier faren.

14.45: Forsvarer Unni Fries spør om han kan si litt mer om de to personlighetene han skal ha beskrevet i politiavhør.

– Det var ikke som han var én person den ene dagen, og en helt annen den neste. Mer at han ble mer fastlåst i hva han mente, og ikke lot seg rikke på. Han fikk meninger hvor det ikke var så mye sonderinger rundt meningene, sier han.

Forsvareren spør videre om far kjenner seg igjen i beskrivelsene til Johannes mor, om at Philip Manshaus ble mye sintere ved påsketider 2019. 

–Jeg skjønte litt hva hun mente. Det var det at han virket mer konsentrert og tenkte på ting, svarer far. 

14.40: I politiavhør skal faren ha sagt at Manshaus hadde «et godt uttrykk i ansiktet».

14.39: I avhør med politiet skal Manshaus ha beskrevet sønnen som to ulike personligheter. Én personlighet i perioden frem til for to år siden, og en annen personlighet de siste to årene.

Forsvarer Unni Fries har overtatt utspørringen og ber faren beskrive hvordan Philip var i oppveksten.

– En hyggelig, omgjengelig og sosial gutt, som blir godt likt av de fleste. Eller alle, rett og slett, svarer faren.

14.12: Faren bekrefter at Manshaus visste at han hadde våpen i huset. Han forklarer at nøklene var plassert på et skjult sted i huset. Aktor spør om Manshaus visste hvor nøklene lå.

– Jeg har ikke fortalt at «her er nøklene til våpenskapet», men hvis noen vil vite hvor nøklene ligger, er det ikke vanskelig å få det med seg, forklarer faren.

14.05: Faren har bekreftet at stemoren til Manshaus hadde uttrykt bekymring for sønnen. Da hun forklarte seg tidligere onsdag kom det frem at hun oppdaget at Philip Manshaus hadde bestilt en skuddsikker vest, som ble levert på døren.

Faren sier han tok opp dette med sønnen på vei til jobb.

– Jeg lurte på hva han skulle bruke den til, men fikk ikke noe svar på det. Det kunne like gjerne vært en kul gjenstand å ha. Jeg tenkte at gutter handler jo inn litt forskjellige ting. Det fortoner seg ikke så veldig rart for min del, sier faren.

14.00: Aktor Øverberg spør faren om utklippene Philip Manshaus hadde hengt opp på veggen på rommet sitt. Stemoren har forklart at Manshaus hadde hengt opp avisutklipp som omhandlet terroraksjonen i Christchurch, samt utskrift av et hakekors. 

Faren sier at han ikke hadde «stukket hodet inn og sett hva han hadde på veggen».

På oppfølgingsspørsmål fra aktor svarer faren at han ikke ble overrasket da han fikk høre om utklippene.

13.57: Han forteller at Manshaus var oppslukt av data. Ifølge faren skal han ha sittet på rommet sitt og på kjøkkenet og lest på diverse nettsider.

– Jeg hadde ikke innblikk i hva han leste på internett i det hele tatt, sier han.

13.53: Philip Manshaus jobbet for faren fra juni 2019, i perioden etter han kom hjem fra Fosen folkehøgskole. Faren sier han oppfattet sønnen som «en arbeidskar» og at de stort sett snakket om jobbrelaterte ting.

13.49: Faren forteller at tiltalte sa til en av sine brødre at han skulle ta livet hans hvis vedkommende fikk seg en utenlandsk dame.

– Det hørte jeg, og det sjokkerte meg. Det var en sterk uttalelse å komme med til sin bror.

13.46: Faren blir spurt om Manshaus’ synspunkter på jøder.

– Min far og farfar hadde jøder boende hos seg og holdt dem i skjul for tyskerne under krigen. Min far hadde også et agenturfirma, hvor han handlet med Israel. Familien har ikke hatt noe imot jøder i det hele tatt, sier faren.

Han sier videre at han ikke husker direkte at han ga uttrykk for synspunkter på muslimer.

13.40: På spørsmål fra aktor bekrefter faren at tiltalte hadde snakket om holocaust.

– Jeg hadde ikke oppfatning at han ikke trodde det fantes konsentrasjonsleirer, heller at man kunne stille spørsmål ved tallgrunnlaget som lå til grunn for dette, sier faren.

Faren sier både han og brødrene diskuterte Manshaus’ synspunkter hjemme på Eiksmarka.

13.37: Faren sier han har hørt at noen gamle venner hadde trukket seg unna sønnen på grunn av holdningene og synspunktene han ga uttrykk for.

Det kom frem at de laget en egen gruppe på internett hvor han ikke ble helt inkludert lenger, sier faren.

13.31: Aktor Johan Øverberg spør når faren merket en holdningsendring hos Manshaus. Faren svarer at «den politiske interessen har preget de to siste årene», og at sønnens høyreekstreme synspunkter skal ha kommet opp i diskusjoner.

– Jeg har oppfattet Philip som tilbakeholden og forsiktig. Etter han gikk på Steinerskolen begynte han å uttrykke seg mer verbalt. Det opplevde jeg i grunn som positivt, sier faren.

13.28: Han sier han kjenner seg igjen i stemorens beskrivelse av oppveksten til Philip Manshaus.

13.20: Faren til Philip Manshaus har tatt plass i rettssalen.

12.13: Retten tar pause til klokken 13.00. Da skal faren til Philip Manshaus forklare seg.

12.08: Moren sier videre at det er flere ting hun lurer på i etterkant av det som har skjedd.

– En ting lurer jeg veldig på, og det er når dette startet. Hvordan kom Philip inn i denne tankegangen? Hva gjorde at han i det hele tatt begynte å tenke i de baner? Var det en spesiell hendelse? Hva var frøet som gjorde at dette begynte å gro? Det lurer jeg veldig på, sier hun.

– Jeg har skjønt at han reflekterte over hvilken smerte han har påført oss, men at det var underordnet han målet han vil oppnå. Hvis jeg har forstått det riktig var det en nødvendighet for ham.

Morens forklaring avsluttes med at hun forteller litt om hvilke konsekvenser hendelsen har hatt for hennes liv.

– Det er beintøft. Hele familien er lagt i grus. Jeg er kjempeglad i Philip, den han var før han forandret seg. Slik jeg ser det har han mistet seg selv. Det er en stor sorg, sier hun.

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen vitnet i retten onsdag.
Foto: FOTO: PRIVAT

12.06: I morens bil – som Philip Manshaus brukte under angrepet på Al-Noor Islamic Centre på Skui – ble det funnet en brosjyre fra 22. juli-senteret. Moren har forklart at brosjyren lå i bilen fordi hun og Johanne nylig hadde besøkt senteret.

– Har du noen andre opplevelser knyttet til 22. juli?, spør bistandsadvokaten.

– Ja. Vi var på båttur og lå på kai i Kristiansand da terrorangrepet skjedde. Philip fikk en veldig kraftig reaksjon og gråt veldig mye. Han synes det var helt grusomt. Min tolkning er at det kom ut vonde følelser som han kanskje hadde båret inni seg. Et vagt minne om denne hendelsen med hans mor, sier hun og gjentar at dette er hennes tolkning av situasjonen.

11.57: Morens bistandsadvokat Elisabeth Hagen ber henne utdype hva hun mener med manipulering. Hun sier hun blant annet sikter til Manshaus’ plutselige stemningsskifte. Tidligere i sin forklaring har moren sagt at stesønnen plutselig sluttet å snakke om sine høyreekstreme holdninger i dagene før drapet og angrepet.

– Det virker så planlagt. Samtidig virker handlingene han har begått, og tankene han har rundt dem, både fjerne og uvirkelige. Det er vanskelig å forstå psykologien i det. Jeg greier ikke forstå ham, sier hun.

11.52: Retten har tidligere fått høre at Philip Manshaus kjøpte inn masse matvarer noen timer før drapet og angrepet i moskeen. I retten har den draps- og terrortiltalte 22-åringen forklart at varene ble kjøpt inn av hensyn til familien, slik at de skulle klare seg i en «rasekrig».

Forsvarer Unni Fries spør hva moren tenker om det.

– Jeg har to tanker om det. Jeg spør meg hvilken virkelighet han lever i. Om han faktisk tror at det kommer en rasekrig og at dette er nødvendig. Det andre spørsmålet er om det er manipulering. Hvordan han kunne være så rasjonell som han virket denne lørdagen, hvis dette er en virkelighet han lever i, sier hun.

11.41: Forsvarer Unni Fries spør hvilket ytre uttrykk sinnet hadde.

– Han gikk fra diskusjoner, rett og slett. Han hevet stemmen, fikk et sintere uttrykk i ansiktet og gikk vekk. Det var ikke noe voldelig eller fysisk, bare verbalt, sier hun.

På spørsmål om han har vært mye sint før, svarer hun:

– ​Ikke som jeg har observert. Jeg syntes det var noe nytt, spesielt denne sommeren.

Moren blir spurt om hun observerte andre endringer hos Manshaus.

– Han trakk seg mer unna og var mer perifer overfor meg. Det var de siste dagene (før drapet, red.anm.) det snudde helt. Jeg syntes ikke jeg hadde like god kontakt med han. Det var noe som stoppet meg fra å gi han en klem. Det var noe med vesenet hans, sier hun.

11.38: Forsvarer Unni Fries stiller gjentatte spørsmål om hvilke endringer moren oppdaget hos stesønnen. Hun spør blant annet om han ble gradvis sintere sommeren da drapet og angrepet på moskeen skjedde.

– Jeg synes han virket sint gjennom hele sommeren. Jeg var bekymret for ham, sier hun.

11.33: På spørsmål fra forsvareren sier hun at Manshaus i en periode ikke la skjul på sine høyreekstreme holdninger, men fremdeles oppførte seg som «gamle Philip».

– Han virket fornøyd, og så ikke sint eller hard ut i ansiktet. Det begynte først i påskeferien, tror jeg. Det ble verre utover sommeren, sier hun.

Straffesaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus pågår i Asker og Bærum tingrett. 

Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

11.29: Forsvarer Unni Fries overtar utspørringen. Hun spør hvordan det har vært å høre stesønnens forklaring.

– Det har vært veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne at han virkelig mener dette her. For å være ærlig var det tøffeste for meg da han fortalte om oppveksten og skolegangen på spørsmål fra forsvaret. Da så jeg den gamle Philip komme frem. Han smilte igjen, svarer moren, og legger til:

– Når han snakket om overbevisningen sin så jeg det sinte, harde ansiktet. Det var det jeg var forberedt på å se. Gamle Philip, han vi har mistet, kom tydelig frem da han fortalte om oppveksten. Det var veldig tøft, sier hun videre.

11.28: Aktor spør moren om hvilken kontakt familien har hatt med Philip Manshaus i etterkant av drapet og det mislykkede terrorangrepet. Hun forteller at faren har besøkt sønnen jevnlig siden han ble fengslet.

– Jeg har ikke vært der. Jeg har ikke orket det. Jeg har tenkt veldig mye på Philip. Det er blandede følelser. Det går fra sinne til omsorg og sorg, også for han og det livet han har tapt. Både han og Johanne hadde alle forutsetninger for å få bra liv. Det er forferdelig, sier hun.

11.24: Etter hvert fikk moren beskjed om at det var funnet en død person i huset.

– Da skrek jeg. Jeg skrek og ropte på Johanne. Jeg har blitt fortalt at jeg ville inn i huset, men at jeg ble stoppet. Jeg er veldig glad for at jeg ikke kom meg inn i huset og så henne. Det hadde vært helt forferdelig om jeg skulle sett henne der, sier hun.

Hun forteller at de ble kjørt fra Eiksmarka til et kriseteam i ambulanse. Der skal familie og venner ha samlet seg.

11.19: Hun forteller videre at hun var veldig bekymret for datteren.

– Jeg prøvde å ringe henne, men fikk ikke tak i henne. Jeg ringte og ringte, men fikk ikke svar. Jeg hadde en skikkelig guffen følelse inni meg, forteller hun.

Moren forteller at hun ba et familiemedlem om å reise til huset i Snaret. Da de kom frem var politiet allerede på stedet.

Moren spurte om Johanne var i huset, men fikk høre at det ikke var noen der.

– Da det kom en ambulanse til stedet, skjønte jeg at noe hadde skjedd. Jeg spurte en politimann om hvorfor ambulansen var kommet. Han sa han ikke kunne si noe. Men jeg så en fortvilelse i øynene hans, forteller hun.

11.08: Moren forklarer seg nå om hva som skjedde 10. august 2019, dagen da drapet og moskeskytingen skjedde. Hun forklarer at faren til Manshaus skal ha dratt fra huset tidlig om morgenen. Philip Manshaus skal ha spurt moren hvilke planer hun hadde, og hun fortalte at hun skulle reise bort.

Den draps- og terrortiltalte 22-åringen har forklart at han slo til denne dagen fordi begge foreldrene var bortreist, og ikke kunne bli oppdaget.

Samme ettermiddag møtte moren noen venninner på en restaurant.

– Jeg fortalte dem at jeg hadde tenkt til å sende en bekymringsmelding til politiet om Philip, og fikk full støtte. Da vi kom inn i restauranten, ringte en nabo og fortalte at det hadde skjedd en terroraksjon og at gjerningspersonen skal være en hvit, ung mann fra Bærum. På nettet sto det at gjerningspersonen het Philip Manshaus. Det var helt ubeskrivelig, forklarer moren.

11.05: I tiden før drapet og angrepet på moskeen bestilte Philip Manshaus en skuddsikker vest. Den ble levert på døren med budbil. Det var moren og Johanne som tok imot pakken.

– Det var Johanne som så det var en skuddsikker vest. Det sto på pakken. Jeg spurte meg hvorfor i all verden han skulle ha en skuddsikker vest. Så tenkte jeg at noen samler jo på militære effekter. Det var ikke i tankene mine at det kunne bli en terroraksjon, forklarer moren.

11.02: I politiavhør skal moren ha forklart at Manshaus også hadde et utklipp av et hakekors over et minnesmerke over 22. juli, på veggen på rommet sitt. Hun sier utklippene ble oppdaget om lag en uke før drapet og moskeangrepet.

– Jeg fortalte det til NN (faren, red.anm.) og han snakket med Philip dagen etter. Vi leste om radikalisering på nettet, og fikk det til å stemme veldig. Senere samme dag var utklippene revet vekk fra veggen. Philip var plutselig veldig blid, sier hun.

– Endringen var nesten påfallende. Jeg likte det ikke. Det virket rart, sier hun videre.

Etter dette skal Manshaus ha blitt «mildere i ansiktet», og ikke lenger lagt opp til diskusjoner hjemme, ifølge moren.

10.57: Hun skal også ha blitt fortalt at Manshaus skulle sagt at han «skulle gjøre Norge helt hvitt, og var villig til å bruke vold hvis det var det som måtte til».

10.54: Moren forklarer at hun ble mer og mer bekymret for stesønnen sommeren 2019. En av brødrene skal ha fortalt henne at Manshaus hadde hengt opp avisutklipp om terrorangrepet i New Zealand under et norsk flagg på rommet sitt.

– Da sa jeg at dette hadde gått så langt at vi måtte ha hjelp. Dette greier vi ikke hanskes med. At han skulle utføre et terrorangrep hadde jeg aldri sett for meg. Han har aldri vært voldelig, bare vært en snill gutt. Men jeg tenkte vi måtte skaffe ham hjelp, forteller hun.

Moren sier hun på dette tidspunktet vurderte å varsle politiet.

10.48: Johannes mor tar plass i vitneboksen etter en pause. Hun har i halvannen time forklart seg fattet og rolig i rettssal 11. Hun ser stadig bort mot stesønnen på tiltalebenken. Philip Manshaus, som ikke er i videobildet under forklaringen, skal ifølge bistandsadvokat Sven Olle Nohlin veksle mellom å se ut i luften og ned i bordplaten, og virke følelsesmessig uberørt av stemorens forklaring.

10.24: Moren forteller om en episode hvor Philip skal ha gitt uttrykk for rasistiske holdninger overfor stesøsteren.

– En gang Johanne smurte seg med solkrem, skal Philip ha sagt: «Du trenger ikke smøre deg med solkrem, du som er kineser». Da Johanne svarte at hun også kunne bli solbrent, skal Philip ha svart: «Det er vel fordi du vil være hvit». Da Johanne ble lei seg, skal Philip ha smilt mot henne. Det synes hun var veldig vondt, forteller moren.

Ved en annen anledning – da familien hadde deltatt i et bryllup, og Johanne skal ha holdt seg hjemme – skal Philip ha sagt til stesøsteren at det var bra hun ikke hadde blitt med, da det ble «et helt hvitt bryllup».

Moren understreker at hun ikke var vitne til denne episoden selv.

10.22: Sommeren 2019 skal Philip stadig ha oppført seg mer aggressivt.

– Han har aldri reagert noe særlig med sinne, men det gjorde han denne sommeren. Han hisset seg opp, var sint og gikk fra diskusjoner.

Moren forteller at Manshaus satt mye foran datamaskinen og fikk «denne sinnarynken».

– Det så ikke ut som han hadde det noe bra, sier hun.

Moren sier videre at faren til Manshaus var fortvilet og forsøkte å få ham til å tenke annerledes.

10.16: Moren forteller at Manshaus flyttet hjem til barndomshjemmet på Eiksmarka i starten av juni 2019.

– Jeg reiste opp til Fosen 17. mai for å hente flyttelasset til Philip. Da hadde jeg og Philip en veldig hyggelig dag der. Han tok meg med rundt, viste meg hva han hadde drevet med på skolen og vi spiste pizza, forteller hun.

10.11: Overfor en av brødrene skal Manshaus ha gitt uttrykk for at han ikke likte at stesøsteren hadde fått seg kjæreste, fordi det var «raseblanding». Videre skal han ha sagt at han mente Johanne burde få seg en kinesisk kjæreste.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet død i sitt eget hjem på Eiksmarka lørdag 10. august.

FOTO: PRIVAT

10.10: På et tidspunkt skal hun ha sagt til Philip at det ikke var bra «å gå rundt og hate».

– Da ble han sint, og sa at hat er bra. Så leste jeg en kronikk i Aftenposten om hvordan hat gir grobunn til de store konfliktene i verden. «Kan du ikke lese dette Philip?», spurte jeg. Da ble han veldig sint, og sa at jeg var hjernevasket som leste Aftenposten, forklarer moren.

– Jeg nådde ikke gjennom i det hele tatt. Det var vondt å se han sånn. Han bare forsvant. Den Philip vi var så glade i alle sammen.

10.07: Moren forteller at hun ble stadig mer bekymret for stesønnen.

– Jeg så at han ikke hadde det bra. Jeg sa det til han: «Du har det ikke bra – du er sint – jeg ser det på deg. Det er ikke godt å gå rundt å være så sint.» Jeg var i grunn veldig fortvilet. Jeg var jo veldig glad i Philip, forklarer hun og fortsetter:

– Jeg synes dette er trist. Jeg har mistet to unger, sier hun videre.

10.04: På samme tid merket moren at forholdet mellom Philip og Johanne forandret seg. Han begynte å overse henne. Johanne bemerket det selv. Hun var bekymret for utviklingen til Philip, og følte at hun mistet ham – slik vi alle har gjort etter at han, etter mitt syn, mistet seg selv, sier hun.

10.01: Hun sier stesønnen aldri hadde noen interesse for kristendom eller kristne ungdomsmiljøer i oppveksten. Hans religiøse oppvåkning skal ha skjedd da Manshaus traff en medelev på Fosen folkehøgskole, som introduserte ham for det læstadianske miljøet.

Han skal ha fortalt familien om sin kristne tro påsken 2019.

09.59: Hun sier han hentet inspirasjon fra nett, og stadig satt og så på forelesninger i huset på Eiksmarka.

09.57: Julen 2018 begynte moren for alvor å bli bekymret for stesønnen.

– Vi merket i juleferien, etter at han hadde begynt på Fosen, at han begynte å bli sint. Jeg var bekymret. Jeg syntes ikke det så ut som han hadde det noe godt. Han hadde en «sinnarynke» og et sint uttrykk i ansiktet. Jeg følte at den gamle Philip var i ferd med å forsvinne, sier hun.

09.52: Hun sier hun først hørte om Philips høyredreining i sitt politiske syn under en familiemiddag samme år som han begynte på folkehøgskolen. Hun skal ha fortalt om en venninne som var bekymret for at sønnen hadde utviklet høyreekstreme meninger, og at han forsvarte veldig den amerikanske presidenten Donald Trump. «Det gjør Philip også», skal en av brødrene ha sagt da, ifølge moren.

– Det kom veldig overraskende på meg. Vi ble oppmerksomme på det. Han var Trump-vennlig, men det var ikke veldig utartet, sier hun.

Philip Manshaus startet på Fosen Folkehøgskole august 2018. 

Foto: Marie Lytomt Norum

09.47: Aktor spør moren hvordan Philip tok det at det ikke gikk så bra på studiene.

– Han ga ikke åpent uttrykk for at det var noe nederlag. Det var mer at han aksepterte at det var feil studie for ham. Han synes vel det var litt kjedelig. Så fant han ut at han skulle begynne på denne folkehøyskolen (Fosen folkehøgskole, red.anm.), svarer moren.

Aktor spør videre om han ga uttrykk for noen politiske sympatier i denne perioden.

– Han var ikke aktiv politisk. Han stemte vel MDG, i hvert fall ved et valg, sier hun.

09.44: Moren til Johanne forteller at Philip startet å studere psykologi etter Steinerskolen, men at han mistet motivasjonen. 

– Etter hvert ble han veldig interessert i gamle håndverksfag, og fikk en slags «tilbake til naturen-holdning». En periode var jeg litt bekymret. Han sluttet å vaske håret sitt. Det var fordi han ikke ville påføre seg selv kjemikalier som han fikk av deodoranter og sjampo og lignende, sier hun.

09.41: Aktor spør om Philips fremtoning på Steinerskolen.

– Han var streit, sier moren og smiler.

– Han begynte å bli mer interessert i litt penere klær.

09.38: Moren forklarer seg nå om Manshaus’ ungdomstid. Hun sier han var i speideren mange år, og fikk nye venner på alle skolene han gikk på.

– Han ble emo en periode. Da farget han håret i forskjellige farger. De hadde et møtested på Oslo S. Men han var fremdeles Philip. Han hadde behov for å prøve seg frem, slik som ungdommer gjør. Etter hvert ble det mindre kontakt med det emo-miljøet. Han ble veganer og var det i over ett år, sier hun og fortsetter:

– Han har gått veldig inn for tingene når han har begynt med nye ting. Da har han gått inn i det 100 prosent.

09.34: Moren beskriver datteren som en beskjeden og sjenert jente, som hadde veldig mye empati og var pliktoppfyllende. Hun forteller at Johanne likte seg godt hjemme og hadde veldig mye glede av familien og brødrene sine. Aktor spør videre hva Johanne drev med da dette (drapet, red.anm.) skjedde.

– Hun hadde mange fremtidsplaner og ambisjoner. Hun hadde ikke helt bestemt seg for hva hun skulle gjøre etter videregående. Hun hadde to år igjen. Hun fikk kjæreste ganske tidlig. De la planer sammen og det var meningen han skulle komme hit etter hvert (den omtalte kjæresten er bosatt i utlandet, red.anm.) og etablere seg sammen. Hun var ganske moden for alderen, forteller moren.

09.30: Aktor spør om tiltaltes hobbyer og interesser i oppveksten. Moren forteller at han tegnet veldig mye og var kreativ.

– Han likte seg veldig godt i speidermiljøet. Der var han i mange år, sier moren.

Under forklaringen retter hun stadig korte blikk i retning den tiltalte stesønnen.

09.26: Aktor Johan Øverberg spør om hun kan fortelle om forholdet mellom Johanne og Philip.

– Det var godt, slik jeg oppfattet det. Han passet på og hadde omsorg for henne som en storebror. Johanne var veldig stolt av ham. Jeg kan ikke si at Philip ga uttrykk for noen dårlige følelser overfor Johanne – vi var på ferier, hytteturer og båtturer sammen, svarer moren.

Hun forteller at Philip og Johanne delte rom «en god stund», og at Manshaus skal ha gitt uttrykk for at han synes det var trygt å ha stesøsteren der.

09.24: Moren beskriver videre den tiltalte 22-åringen som en følsom og forsiktig gutt.

– Beskjeden på en god måte, slik at han lett fikk kontakt med folk. Når jeg var ute i naturen med ham la han merke til detaljer – han er så liten, men legger merke til detaljer i naturen som ikke nødvendigvis en femåring ville gjort. Han var følsom for omgivelsene rundt seg, sier hun.

Hun sier at det var lite problemer med ham i oppveksten.

09.22: Moren forklarer seg nå om søskenflokken. Hun sier Philip sjarmerte alle, og at hun ikke merket at han bar på noe traume etter det som hadde skjedd i familien.

– Han var kjærlig og omgjengelig. Fikk lett venner. Han virket veldig fornøyd, sier hun.

09.18: Hun forteller at brødrene hadde opplevd forferdelige ting halvannet år tidligere. Philip Manshaus mor valgte selv å avslutte livet 6. november 2001. To måneder senere valgte Philip Manshaus’ mormor å gjøre det samme.

– Vi ble tatt imot kjærlig. Spesielt Philip tok imot meg veldig fort. Han var nok en maskot i familien, minstemann og hadde fått masse oppmerksomhet. Det kan nok ha vært tøft for han å få inn en baby. Vi brukte tid på å trygge han, og ikke gjøre forskjell på de to minste. I en periode var nok Philip litt sjalu. Det tror jeg.

09.15: Drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansens mor har inntatt vitneboksen. Aktor Johan Øverberg ber henne fortelle hvordan hun kom inn i familien Manshaus.

– Det var i mars 2003. Philip var da fem år. Han ble seks i løpet av året. Jeg var i en adopsjonsprosess, skulle adoptere Johanne og traff NN (Manshaus far, red.anm.) noen måneder tidligere. Vi bestemte oss for at jeg flyttet inn da jeg hentet Johanne, slik at vi ble en familie.

09.10: Tingretten har besluttet at Philip Manshaus to brødre skal få forklare seg bak lukkede dører. Også deler av forklaringen til Philip Manshaus tante og far vil skje bak lukkede dører. Dommer Annika Lindström begrunner dette med hensynet til privatlivets fred

09.00: Forsvarer Unni Fries har begjært delvis lukkede dører under deler av fars, hans tante, samt Manshaus' to brødre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.