Skip to main content

I dag vil Manshaus forklare seg

Forrige fengslingsmøte i Oslo tinghus med Philip Manshaus og forsvarer Unni Fries.

Foto: Trine Jødal

Mandag er det nytt fengslingsmøte for terror- og drapssiktede Philip Manshaus. Denne gang for åpne dører. 

Philip Manshaus (22) fra Eiksmarka har tidligere forklart seg for politiet om drapet på stesøsteren og moskeskytingen på Skui i to avhør, og han har snakket med de sakkyndige. Ellers har han i liten grad ønsket å forklare seg.

– Han vil si noe helt kort, varsler forsvarer Unni Fries i forkant av rettsmøtet som starter i Oslo tingrett mandag morgen klokken 09.

Vil ut med budskap

Manshaus har tidligere begrunnet sin taushet i rettsmøter med at dørene er blitt lukket, og journalistene er sendt på dør. 

Dørene er blitt lukket fordi politiet til nå har vært usikre på om den siktede har hatt hjelpere, eller medskyldige, i planleggingen og gjennomføringen av det som skjedde på ettermiddagen lørdag 10. august. 

Konkret har politiet jobbet med å gå gjennom databeslag for å lete etter spor av et slikt samarbeid. 

De lukkede dørene har vært begrunnet med fare for bevisforspillelse.

– Vi er nå gjennom dette materialet og anser faren for bevisforspillelse som så liten at dørene kan åpnes under fengslingsmøtet, sier politiadvokat Hilde Strand. 

Politiet: Handlet alene 

Gjennomgangen av flere telefoner og datamaskiner har altså ikke gitt funn som tyder på tette bånd til andre.

– Betyr dette med at politiet har konkludert med at det ikke ligger an til at noen andre vil bli siktet for medvirkning til terror eller drap?

– Så langt er det en riktig konklusjon, sier Strand.

Politiet opplyser at de regner med at det ikke går veldig lang tid før de kan sende en innstilling til Oslo statsadvokatembeter. 

– Vi regner med å sende saken til høyere påtaleinstans i løpet av desember, sier Hilde Strand.

Det er til slutt Riksadvokaten som tar ut tiltale i så alvorlige saker.

Noe av det de fortsatt venter på er rapporten fra de tre rettsoppnevnte sakkyndige. De skal si om det mener Manshaus var strafferettslig tilregnelig 10. august.

Hvis han var psykotisk, eller av andre grunner ikke tilregnelig, kan han likevel dømmes til tvungent, psykisk helsevern.

Manshaus har tidligere erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

– De har frist til 7. november, opplyser politiadvokaten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.