Skip to main content

Har beslaglagt en rekke mobiler og minst én PC

Philip Manshaus (21) da han og forsvarer Unni Fries under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag 12. august.

Foto: Knut Bjerke

Onsdag ble terrorsiktede Philip Manshaus (21) undersøkt av psykologspesialist Marianne Teigland. Samtidig forteller politiet at de har beslagtlagt flere våpen og mobiltelefoner, og minst én pc.

Det handler om en såkalt prejudisiell undersøkelse, som ennå ikke var ferdig da Budstikka var i kontakt med politiets etterforskningsledelse onsdag ettermiddag. Den prejudisielle undersøkelsen vil også kunne gi svar på om det er aktuelt med en full judisiell observasjon med to sakkyndige.

– Vi ønsker primært svar på om han er strafferettslig tilregnelig, samt hans evnenivå, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

Kraby opplyser til Budstikka at det trolig blir nytt fengslingsmøte førstkommende mandag, men at politiet ikke har bestemt seg for om det er aktuelt å be retten om fortsatt varetektsfengsling i isolasjon.

Beslag i mobiler og PC

Politiets etterforskning av Eiksmarka-drapet og moskéangrepet på Skui pågår for fullt. Kraby sier Manshaus' elektroniske utstyr vil kunne gi mange svar, deriblant på hans deltagelse i chatter og på nettforum i forkant av hendelsene.

– Det er beslaglagt en rekke mobiler og minst én PC, samt at vi sjekker kommunikasjonen på flere trådløse nettverk, sier Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Det var klokken 16.07 lørdag 10. august at den første meldingen om anslaget mot Al-Noor-moskeen på Skui kom til politiet. Senere samme kveld ble stesøsteren til Manshaus funnet drept i Snaret på Eiksmarka.

Én hagle og to rifler

Også siktedes opptak med et GoPro-kamera under moskéangrepet gås gjennom, men Kraby ønsker ikke å si noe om hva det viser. Kraby sier imidlertid at politiet er rimelig sikre på at Manshaus hadde med seg ett haglgevær og to rifler til moskeen, men at det er noe usikkert om riflene ble avfyrt.

– Én hagle og to rifler, det er det vi har beslaglagt. Han hadde ikke rene håndvåpen, sier politiadvokaten.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det er beslagalgt én hagle og to rifler, i tillegg til mobiltelefoner og en pc. Også siktedes opptak med et GoPro-kamera under moskéangrepet gjennomgås, men Kraby ønsker ikke å si noe om hva det viser.

Foto: Knut Bjerke

Philip Manshaus er også siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster – som ble funnet i familiens bolig på Eiksmarka. Kraby ønsker ikke å kommentere hvordan hun ble drept, men gjentar det han tidligere har sagt om motiv:

– Vi tror det handler om at hun kan ha prøvd å hindre ham, eller at hun, etter siktedes oppfatning, var av feil rase.

Kraby opplyser også at Manshaus har gitt opplysninger om ruten han kjørte fra Eiksmarka og til moskeen. 

– Vi jobber med å fastslå ruten, men er ikke helt i mål, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Sa lenge nei til samarbeid

Philip Manshaus sa, etter pågripelsen lørdag 10. august, nei til både politiavhør, og til en prejudisiell undersøkelse. 13 dager senere, sist fredag, stilte han likevel i avhør med politiet. Det samme gjorde han dagen etter. Han sa da også ja til å samarbeide med en lege om en prejudisiell undersøkelse.

Før dette hadde politiet antydet at det var aktuelt å be retten om å tvangsinnlegge Manshaus på Dikemark slik at sakkyndige kunne observere han der.

Han har også sagt nei til nye avhør med politiet.

Psykoser kan hindre straff

Hvis siktede for eksempel har vært psykotisk når de ellers straffbare handlingene skjedde, så regnes han som syk, og kan ikke straffes med fengsel eller forvaring. Det som da kan være aktuelt er en dom til tvungent, psykisk helsevern.

Hvis siktede er strafferettslig tilregnelig, og blir funnet skyldig i retten, kan straffen være fengsel eller forvaring. Forvaring kan brukes hvis behovet for samfunnsvern er over et visst nivå.

Drøy strafferamme

I denne saken, hvor det så langt foreligger en terrorsiktelse og siktelse for drap, risikerer Manshaus inntil 30 år i fengsel. Dette er mer enn det 22. juli-terroristen ble dømt til. Dette fordi strafferammen for terror er utvidet etter det som skjedde i 2011.

Manshaus har erkjent de faktiske forhold i saken, men har så langt ikke erkjent straffskyld.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.