Skip to main content

Frykter høyreekstreme vil angripe igjen

– Det er ikke terroristen vi skal gi oppmerksomhet, han er bare et produkt av et større problem, sier Irfan Mushtaq i Al-Noor-moskeen. Mandag vitnet han i Asker og Bærum tingrett.

FOTO: DAG OTTER JOHANSEN

Irfan Mushtaq sier Philip Manshaus kunne tatt livet av veldig mange mennesker om han hadde angrepet dagen etter. Moskeen frykter nye angrep. 

– Han sitter her med sleik og fin dress nå. Det jeg så var en ung gutt som hadde onde handlinger i sikte, og gjennomførte det.

Slik beskrev tidligere styremedlem og forstander Irfan Mushtaq i Al-Noor Islamic Centre på Skui møtet med draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22). Mushtaq var den første som kom til moskeen etter angrepet 10. august i fjor. Noen timer tidligere hadde Manshaus skutt og drept sin egen stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17)

Manshaus har selv sagt at han forsøkte å ta livet av de tre mennene som var til stede i moskeen da angrepet skjedde. I stedet ble han overmannet. Irfan Mushtaq sier at angrepet på moskeen har skapt stor frykt blant trossamfunnets medlemmer nettopp fordi det var så mislykket. 

Frykter nytt angrep 

Styret i moskeen skulle forberede seg til Eid-feiringen påfølgende dag, og hadde avtalt å møtes i moskeen klokken 19.00. 

Mushtaq sier han frykter nytt angrep.

– Hadde dette skjedd på søndag, kunne det hatt fatale konsekvenser. Han kunne tatt livet av veldig mange mennesker. Moskeen hadde vært stappfull, sa Mushtaq i retten.

Manshaus har selv forklart at han ønsket å slå til under Eid-feiringen, men at han gikk til angrep dagen før fordi han fryktet å bli oppdaget

Ble varslet om skyting

Mens Mushtaq satt hjemme og forberedte seg til møtet, ble han oppringt av en håndverker som jobbet i en leilighet i samme bygg som moskeen.

– Han gjentok at det pågikk skyting, og at jeg måtte komme. Jeg tenker: «Tuller han med meg?». Samtidig har jeg terrorhendelsen i Christchurch i bakhodet og tenker det verst mulige. Jeg kaster meg i bilen og kjører til moskeen i høy hastighet. Jeg bor ikke så langt unna, så jeg kom frem etter noen minutter, fortalte han i retten. 

Styremedlem og forstander i Al-Noor Islamic Centre, Irfan Mushtaq, sier han aldri kommer til å glemme lukten av skudd som hadde fylt bønnerommet etter angrepet 10. august i fjor. 

Foto: Knut Bjerke

På parkeringsplassen utenfor møtte han en av de tre mennene som oppholdt seg i moskeen da Manshaus gikk til angrep. Vedkommende snakket med politiet, men skal ha hatt problemer med å gjøre seg forstått. 

– Jeg tok telefonen fra han, introduserer meg og sier vi trenger bistand umiddelbart, forteller han.

Bandt fast Manshaus 

Mens han snakket med politiets operasjonssentral gikk han langs moskeen, i et forsøk på å finne ut hva som foregikk og meddele dette til operasjonssentralen. Han hørte skudd. Da han kom på baksiden av bygget så han Muhammad Rafiq sitte over Manshaus.

– Jeg løp ned til hovedinngangen, låste meg inn og tok av meg på bena. Da jeg kom inn, så jeg at Rafiq lå ved siden av terroristen og holdt ham mot bakken. Jeg løp bort til dem og satt meg over hoftene hans, forklarte Mushtaq i retten. 

Han forteller at den eldre mannen virket utslitt og hadde blodflekker på klærne. Manshaus skal hele tiden ha gjort motstand, og forsøkt å komme seg løs. Mushtaq forteller at de bandt fast bena til Manshaus ved hjelp av sjalet til imamen, og at han ble sittende over ham til han skimtet blålys utenfor. 

– Da løp jeg ut og ropte på politiet, sier Mushtaq. 

Nektet å oppgi navn

Like etter ble Manshaus pågrepet. En av de to politibetjentene som først kom til moskeen forklarte at Manshaus spurte ham hvilken hudfarge han hadde på hånden. 

– Så sa han at vi var brødre, og de andre var avskum. Makkeren min var mørkhudet, og han (Manshaus, red.anm.) ga uttrykk for at han ikke ville at hun skulle ta på ham eller bære ham ut av moskeen under pågripelsen, forklarte politimannen. 

Ifølge politibetjenten var Manshaus lite samarbeidsvillig. 

– Han ville ikke si hva han het eller svare på spørsmål om han var alene eller om det var flere. Det virket som han ønsket å ha kontroll på situasjonen, og sette føringer på hva vi kunne gjøre. Flere ganger sa han det var farlig å være der, og at vi måtte komme oss vekk, forklarte han. 

Irfan Mushtaq sier det var en stor påkjenning å gjenfortelle alt han har bearbeidet siden angrepet 10. august i fjor.

– Jeg trodde det skulle bli plankekjøring, men følelsene tok overhånd. Terrorangrepet har ødelagt meg. Jeg har gått fra å være åpen til lukket person. Jeg har mistet et kapittel i livet, men heldigvis er det verste over nå, sier han til Budstikka. 

Philip Manshaus er tiltalt for drap og terror. Han erkjenner handlingene, men nekter straffskyld og påberoper seg nødrett. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.