Skip to main content

Draps- og terrorsiktet kan bli sendt til Dikemark

– Vi venter fortsatt på svar om Manshaus samtykker til judisiell observasjon. Gjør han ikke det, må tingretten avgjøre om han skal legges inn på institusjon, typisk Dikemark, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Foto: Knut Bjerke

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus kan ende på Dikemark om han nekter å stille opp til rettspsykiatrisk undersøkelse.

– Han har ikke ønsket å stille til avhør siden søndag morgen, og han har heller ikke villet gjennomgå en såkalt prejudisiell observasjon. Dette er hans fulle rett, da dette er frivillig. Vi venter fortsatt på svar om han samtykker til judisiell observasjon. Gjør han ikke det, må tingretten avgjøre om han skal legges inn på institusjon, typisk Dikemark, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Budstikka i et pressemøte i politihuset i Oslo onsdag ettermiddag.

Seksjon for psykosebehandling – Dikemark er underlagt Oslo universitetssykehus.

Judisiell observasjon er en rettspsykiatrisk undersøkelse som stort sett foretas av to sakkyndige som vanligvis oppnevnes av retten etter begjæring fra påtalemyndigheten. Undersøkelsen tar sikte på å avklare om en siktet har noen av de psykiske tilstandene som betinger straffrihet.

– Hun kan ha prøvd å stoppe stebroren

Stesøsteren til Philip Manshaus, 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, ble drept i sitt eget hjem på Eiksmarka lørdag. Politiet har mottatt en foreløpig obduksjonserklæring og venter på den endelige i løpet av en til to måneder.

– Hva kan du si om dødsårsaken?

– Det ønsker vi ikke å si noe om før den endelige obduksjonserklæringen foreligger.

– Kan du si noe om hva som kan ha vært motivet for drapet?

– Dette er selvsagt et sentralt spørsmål for oss. Motivet kan være knyttet til ideologi, og hun kan ha prøvd å stoppe stebroren. Men her mangler vi fortsatt informasjon, sier Kraby til Budstikka.

50 politifolk etterforsker draps- og terrorsaken

Etterforskningen etter terrorangrepet mot moskeen på Skui og drapet på 17-åringen er delt opp i underprosjekter. Det kom frem i onsdagens pressemøte.

Philip Manshaus er siktet for terrorhandling mot Al Noor-moskeen på Skui og drapet på sin egen stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) i boligen på Eiksmarka.

– Vi har jobbet nesten døgnet rundt med denne saken, fortalte Hjort-Kraby da han møtte pressen.

Politiadvokaten sa også at rundt 50 personer i politiet er involvert i etterforskningen, som er delt opp i ulike undergrupper.

Blant annet er etterforskerne organisert i grupper som har ansvar for henholdsvis arbeid med vitner, videobilder, pårørende, beslag og kriminaltekniske og elektroniske spor.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.