Skip to main content

Beskrev drap og terrorforsøk som «impulsiv handling»

Straffesaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus pågår i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Philip Manshaus (22) brukte åtte dager på å bestemme seg før han angrep Al-Noor-moskeen på Skui og drepte sin egen stesøster. – Anså det som prækert, sier han.

22-åringen har iløpet av rettssakens to første dager innrømmet at angrepet han gjennomførte, ikke ble helt slik han hadde forestilt seg. «Svært uheldig» er blant begrepene tiltalte har brukt.

– Planleggingsfasen var kort, og preget av impulsivitet, som selve handlingen, forklarte Manshaus.

22-åringen står tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), og angrepet på Al-Noor Islamic Centre på Skui 10. august i fjor. I sin forklaring har det ved flere anledninger kommet frem at Manshaus var drevet av et akutt behov om å «gjøre noe». 

Angrepet på Al-Noor-moskeen skjedde lørdag ettermiddag, 10. august i fjor.

Foto: Eva Groven

– Svært tungt for mor

Iført svart dress, hvit skjorte og blått slips har Manshaus stort sett forklart seg rolig om perioden forut for drapet og terrorhandlingen. Men da bistandsadvokat Elisabeth Hagen, som representerer drapsofferets mor, stilte gjentatte spørsmål om drapet på stesøsteren svartnet det for Manshaus. 

Hun spurte blant annet 22-åringen om hun hadde begått noe overgrep mot ham, såret eller skadet ham. Hagen påpekte også at stesøsteren, som ble adoptert fra Kina, ikke hadde valgt å komme til Norge. 

– Det spiller ingen rolle hvordan disse menneskene har kommet hit. Det som er viktig for meg er at de fjernes. Jeg setter mitt folk foran andre folk, sa han sint, mens han slo i bordet flere ganger. 

Johanne Zhangija Ihle-Hansens mor følger rettsforhandlingene på video fra en annen rettssal. Bistandsadvokat Elisabeth Hagen sier rettssakens andre dag var svært tung for henne.

– Tiltalte unngår bestemt å forholde seg til at han har tatt livet av en høyt elsket datter, og unngår konsekvent å forholde seg til hvilken smerte han har påført min klient, sier hun til Budstikka. 

Philip Manshaus' barndomshjem på Eiksmarka, der stesøsteren Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept.

Foto: Trine Jødal

Inspirert på nett

I et notat beskriver han hvordan han var i ubalanse i dagene forut for angrepet. Han skal blant annet ha mistet apetitten, opplevd at hjertet galopperte og at han «svettet ihjel» om natten.

Ifølge Philip Manshaus fant han inspirasjon og motivasjon i et manifest skrevet av New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som 22-åringen lastet ned 2. august 2019.

– Jeg leste det på én dag maks. Det er på cirka 80 sider, sa han i retten, og forklarte at manifestet ga ham en formening om at det ville bli «en voldelig og fysisk konfrontasjon mellom ulike raser og politiske grupper i fremtiden».

Manshaus skal også ha vært fascinert av terrorangrepet i El Paso i Texas 2. august.

I dagene før drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor Islamic Centre kjøpte Manshaus en skuddsikker vest, handlet tørrvarer, tok ut penger og lastet opp bildeserie av seg selv.

3. august og 4. august gjorde Manshaus oppslag på Al Noor-moskeen på Googles kartløsning. Han skal ikke ha rekognosert på stedet for å forberede angrepet.

– Jeg hadde tenkt til å gjøre det, men det ble ikke til det, sier han.

Detaljer fra oppveksten

Både torsdag og fredag brukte forsvarerteamet mye tid på å stille Manshaus spørsmål fra oppveksten. De har stilt til dels vært detaljerte spørsmål om hendelser som tilsynelatende er saken uvedkommende.

– Det er for å få frem hvordan han har hatt det i barndommen. Det er viktig å belyse at han ikke alltid har hatt disse holdningene. Det er det vi går gjennom og som retten bør vite om, sier Audun Beckstrøm, som forsvarer Manshaus sammen med Unni Fries.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere om utspørringen kan ses i sammenheng med spørsmålet om Manshaus’ tilregnelighet.

De tre rettspsykiatrisk sakkyndige – Rita Lyngved, Helge Haugerud og Anne Lill Ørbeck – har konkludert med at Manshaus var strafferettslig tilregnelig da han drepte stesøsteren og angrep moskeen på Skui. De gjennomførte i alt elleve samtaler med 22-åringen. De har konkludert med at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket og dermed kan straffes.

Det er avsatt en hel dag til de sakkyndiges gjennomgang av sine vurderinger.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Foto: Privat
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.