Skip to main content

Anker ikke historisk streng dom for drap og terror

Philip Manshaus (22) er dømt til 21 års forvaring for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrepet på Al-Noor-moskeen på Skui.

Philip Manshaus (22) er dømt til 21 års forvaring for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrepet på Al-Noor-moskeen på Skui. 

Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Philip Manshaus (22) har ikke anket den historisk strenge forvaringsdommen. 

11. juni dømte Asker og Bærum tingrett 22-åringen fra Eiksmarka til til 21 års fengsel, med en minstetid på 14 år, for drapet på stesøsteren og angrepet på Al-Noor Islamic Centre på Skui 10. august 2019. Ankefristen utløp onsdag. Philip Manshaus har ikke anket dommen.

– Vi prosederte på et annet resultat, men forholder oss til at vår klient ikke ønsker å anke, sier forsvarer Audun Beckstrøm til Budstikka. 

En av de fornærmede, Mohammad Iqbal (76), har anket størrelsen på oppreisningserstatningen på 130.000 kroner.

Anerkjenner ikke domstolen 

Manshaus selv nektet å ta stilling til dommen etter domsavsigelsen i tingretten. 22-åringen ga uttrykk for at han ikke anerkjenner det norske rettssystemet, og at han dermed hverken kunne vedta eller anke dommen. Det ble formelt protokollert at han tok betenkningstid.

Forsvarer Unni Fries mener det er så stor usikkerhet knyttet til hvor vidt Manshaus var tilregnelig at han burde blitt frifunnet. Til Budstikka uttalte forsvareren at hun gikk imot sin klients ønske av samvittighetsgrunner

De rettspsykiatrisk sakkyndige mente derimot Manshaus var strafferettslig tilregnelig, samt at det forelå en høy risiko for nye alvorlige voldshandlinger fra 22-åringens side. 

«En ren henrettelse»

Asker og Bærum tingrett mener drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen var planlagt, og alene kvalifiserer til fengsel i 19 til 20 år. I dommen blir drapet karakterisert som «en ren henrettelse». Videre peker retten på at stesøsterens etnisitet var et sentralt motiv for drapshandlingen. 

«Denne rasismen og brutaliteten er klart skjerpende omstendigheter.», står det i dommen. 

Etter domsavsigelsen uttalte Johannes' mor, via sin bistandsadvokat, at hun håpet straffesaken med dette var over. 

Tilkjent erstatning

De tre mennene som ble angrepet i moskeen ble tilkjent 160.000, 130.000 og 70.000 kroner i erstatning. I dommen vises det til at de tre ville blitt drept dersom Manshaus hadde evnet å fullbyrde terrorhandlingen, og at samtlige har slitt med psykiske plager, søvnvansker og angst etter angrepet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.