Abid Raja: – Det var sterkt
Kulturminister Abid Raja var på besøk i Al-Noor Islamic Centre på Skui. – Det var sterkt, sier han.
Lørdag ettermiddag var kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) på besøk i Al-Noor Islamic Centre på Skui.
Her møtte Raja flere lokale politikere fra regjeringspartiene og «Stiftelsen 10. august». På et lukket møte, som varte i omtrent tre kvarter, diskuterte de regjeringens nye handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer.
Både politikere og Stiftelsen fikk komme med innspill til handlingsplanen. Den skal etter planen være ferdig til høsten.
– Det er nødvendig for hele samfunnet at planen kommer nå. Vi må bli kvitt ord som «neger» og «muslimjævel» med en gang. Ingen fortjener å vokse opp med rasisme, sa Raja innledningsvis på møtet.
Etter møtet er det en preget Raja som møter Budstikka:
– Det var sterkt hvor engstelige medlemmene av moskeen er. Når man blir utsatt for noe sånt, er tryggheten truet. De som jobber her har snakket med foreldre til barn som ikke tør å ta dem med hit lenger. Den typen utrygghet kan vi ikke tolerere.
Ministeren forteller også om en annen dimensjon som bekymrer han:
– Når ungdom ikke lenger tør å oppsøke moskeene, så oppsøker de i stedet nettet, sier han.
– Ord betyr noe
Regjeringen startet arbeidet om en handlingsplan 22. august 2019. Bakgrunnen er blant annet rapporten «Holdninger til jøder og muslimer i Norge» av Holocaustsenteret, utgitt i 2017. Der står det blant annet at en av tre personer i befolkningen viser utpregede fordommer mot muslimer. Det kommer også frem at 10 prosent av befolkningen mener vold og trakassering av muslimer kan forsvares på grunn av nylige terrorangrep, og at 30 prosent mener at muslimer ønsker å ta over Europa, ifølge regjeringen.
Raja mener handlingsplanen er viktig av flere årsaker.
– Jeg har lært at ord betyr noe, og at det kan ha stor effekt på befolkningen når regjeringens ledelse lager fokuserer på dette. Vi skal bli enda bedre til å snakke om at muslimer i Norge er lojale og patriotiske. Rasisme er unorsk, sier han.
Ønsker støtte til minnesenter
På møtet presenterte også Stiftelsen 10. august et nytt minnesenter de ønsker å bygge i en fløy ved siden av moskeen for kultur- og likestillingsministeren.
Stiftelsen har enda ikke lagt frem konkret for hva minnesenteret vil koste, men Raja sier saken vil behandles i neste budsjettmøte:
– Jeg synes prosjektet er spennende. Stiftelsen består av et tverreligiøst og tverrpolitisk styre. Bærum kan bli en foregangskommune.
Medlemmer:
- Daglig leder: Hawa Muuse
- Henrik Syse, filosof og medlem av Den norske Nobelkomité
- Ewa Mork ved HL-senteret
- Rafik Atta Mohammad, nestleder av Al-Noor Islamic Centre
- Waheed Ahmed, talsperson for Al-Noor Islamic Centre
– Skapt frykt
Daglig leder av Stiftelsen 10. august, Hawa Muuse, var fornøyd etter møtet med kulturministeren.
– 10. august berørte mange personer, og vi skal ikke glemme. Hendelsen har skapt frykt for å gå i eget gudshus, og et sånt samfunn skal vi ikke ha. Det er viktig at vi ikke snakker rundt disse problemene, men at vi kommer med konkrete tiltak, slik som vi jobber med i stiftelsen, sier hun.