I en rapport utgitt av Akershus fylkeskommune i slutten av april, blir det slått fast turstier og friluftslivsområder er det viktigste stedet å utøve idrettsaktiviteter for befolkningen over 15 år.

Der fotball mister fire av fem utøvere fra fylte 12 år, og skiidretten mister tre av fire, er det spesielt én idrett som stikker seg ut i motsatt retning:

Golf.

Der utøverne i flertallet av undersøkelsens idretter faller av fra fylte 12 år, er det store overtallet av utøvere i golfen å finne blant de over 26 år.

LES OGSÅ: Asker og Bærums unge er de mest idrettsaktive i fylket

Golf stikker seg ut

– Det er i grunn ikke så veldig overraskende. For mange blir golf en aktivitet som enkelt lar seg kombinere med høy alder, samtidig som at helseeffektene er veldig undervurdert, sier daglig leder i Haga Golfklubb, Claes Gunnarson.

I Asker og Bærum er hele 6536 personer over 26 år aktive golfspillere, hele 3760 mer enn nummer to på listen - som er vannsport.

Gunnarsson mener at golfens hovedfokus må rettes mot yngre utøvere, og spesielt yngre jenter.

– Der vi tidligere kanskje kunne la ting gå mer av seg selv, ser vi nå at vi må jobbe med et klart fokus på barnefamilier og hvordan vi kan bli en del av skolefritidsordningen i skolen.

Akershus fylkeskommunes rapport peker på at det høye antallet aktive medlemskap i golf, kan forklares med at det kreves et medlemskap for å utøve sporten - uansett grad.

 

Nye anbefalinger

I 2014 kom Helsedirektoratet med nye anbefalinger for fysisk aktive for voksne, på 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke. For eldre gjelder de samme anbefalingene som for voksne.

– Med golf får man en gåtur på fire timer, og når man samtidig bærer eller triller en bag, får man en god helsegevinst av en runde eller to i uken, sier Gunnarson.

I rapporten står det skrevet at «det høye antallet aktive medlemskap i golf, kan dels forklares ved at utøveren må ha et medlemskap i en eller annen golfklubb for å kunne ha tilgang til å spille golf på en golfbane – uavhengig av hvor aktiv spilleren er». Et poeng Haga-lederen er enig i.

– Jeg kan også finne på å sette meg på sykkelen og ta en langtur en dag, uten at jeg har vurdert noe medlemskap i en sykkelklubb, sier Gunnarson.

Nettopp sykkelklubbene er, sammen med blant annet tennisklubbene, flinke til å beholde medlemmer i voksen alder.

 

Vil du vite mer om denne rapporten? Les den i sin helhet her!