«Hun var opprinnelig en munter og livsglad pike»

FAMILIEN FORTELLER: En 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Nå forteller familien sin versjon.

FAMILIEN FORTELLER: En 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Nå forteller familien sin versjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den avdøde 13-åringens familie har sendt følgende budskap til Budstikka og Aftenposten, som de eneste redaksjonene i landet. Jenta (13) døde nyttårsaften.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Oppdatert: Dette leserbrevet fikk kritikk av Pressens Faglige Utvalg i deres møte 18. april 2017. Les PFUs uttalelse her.

Hun var opprinnelig en munter og livsglad pike med godt humør, kanskje litt sjenert og ikke supertøff i forhold til ukjente. Hun var imidlertid interessert i det meste, kunnskapsrik, meget flink på skolen, elsket lange, tøffe turer i fjellet sommer som vinter. Hun elsket å være på Beitostølen.

LES OGSÅ: TV2: Mor og datter (13) snakket med besteforeldrene nyttårsaften

Byttet skole for å få det bedre

Hun begynte på barneskolen i Bærum og hadde det veldig bra i starten. Deltok i håndball og fotball. Men så begynte mobbingen. Det skulle ødelegge livet hennes.

Hennes mor (eneforsørger) har fra den tiden gjort alt som har vært mulig for at hun skulle få det bedre. Hun byttet til en annen barneskole da det ikke var noen forståelse å møte på den første skolen. Samtidig flyttet de for å komme nærmere denne nye skolen.

LES OGSÅ: Rektor: Fikk ingen mobbevarsel

Det gikk bra en stund, men så kom mobbingen tilbake og nå også spiseforstyrrelsene. Hun gledet seg derfor til å begynne på ungdomsskolen i nærheten, men der dukket det også problemer som barnets mor følte at hun ikke fikk hjelp med. Barnets mor og hele familien for øvrig har kjempet en kamp for henne hele tiden etterpå.

LES OGSÅ: 13-åringens mor intervjuet om datterens spisevegring

Har fått mange støtteerklæringer

Barnets mor har tallrike ganger vært i kontakt med skolene, fastleger, terapeuter, sykehus og institusjoner uten at disse har maktet å gjøre piken frisk. Det er viktig for oss å påpeke at moren ikke på noe tidspunkt sviktet i omsorgen for barnet. Familien har fått en masse henvendelser og støtteerklæringer for moren fra familie, venner og lokalmiljøet i Lommedalen.

LES OGSÅ: Gullhaug-tilsyn: – Lærere griper inn

Foreldre har ansvaret for barns oppdragelse, men skoleledelsen har ansvar for et godt skolemiljø for alle elevene. På noen skoler vil kanskje skoleleder si at «vi har ingen mobbeproblemer på vår skole» eller «vi har en mobbefri skole». Hvis man spør enkeltelevene vil man kanskje få helt andre svar!  

Det er også tillatt for foreldre å bry seg selv om ens egne barn ikke mobbes.

LES OGSÅ: Forsvarer: – 13-åringen gjemte seg på do i friminuttene

Døde uventet nyttårsaften

Skal man ta lærdom fra noe av denne tragiske hendelsen må det være at vi i fellesskap tar avstand fra all form for mobbing, også den delen som har oppstått i sosiale media i kjølevannet av pikens død.

Vår pike på 13 år døde uventet da hjertet stoppet. Vi kan ikke få henne tilbake. Moren hadde, som beskrevet, kjempet en håpløs kamp mot det organiserte samfunnet i mange år uten å få nødvendig hjelp. Når barnet så dør er det organiserte samfunnet lynraskt til stede.

Moren, som er i dyp sorg etter at hun mistet sitt eneste barn, behandles inhumant og blir arrestert.

Familien ber om at pressen respekterer familiens ønske om å få sørge i fred i denne vanskelige tiden. Vi ber media om å vise forsiktighet med å publisere ubekreftede påstander som gir et feilaktig bilde av situasjonen. Dette er svært belastende for oss.

Artikkeltags