Telenor-sjefen vil samarbeide med Asker og Bærum om supermobilnettet 5G

SER MOT 5G: – Vi ønsker å få opp spennende brukerbehov, ideer og løsninger for å se hvilke muligheter denne spennende teknologien kan bidra med i samfunnet og for hver enkelt. Da er samarbeid med andre aktører viktig, ikke minst her i vårt eget nærområde, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

SER MOT 5G: – Vi ønsker å få opp spennende brukerbehov, ideer og løsninger for å se hvilke muligheter denne spennende teknologien kan bidra med i samfunnet og for hver enkelt. Da er samarbeid med andre aktører viktig, ikke minst her i vårt eget nærområde, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke. Foto:

Telenors konsernsjef Sigve Brekke inviterer folk med smarte ideer, oppstartsbedrifter, kommunene og næringslivet i Asker og Bærum til å bli med på å utvikle fremtidens superraske mobilnett 5G.

DEL

– Vi ønsker å få opp spennende brukerbehov, ideer og løsninger for å se hvilke muligheter denne spennende teknologien kan bidra med i samfunnet og for hver enkelt. Da er samarbeid med andre aktører viktig, ikke minst her i vårt eget nærområde. Vi har ett samarbeidsprosjekt gående allerede, der vi ser på deling av kundeinformasjon opp mot førerløse busser i samarbeid med Ruter og Bærum kommune, forteller Sigve Brekke.

LES OGSÅ: Nå får disse områdene i Asker og Bærum 4G

Telenors konsernsjef er høyt oppe etter å ha gjennomført historiens første demonstrasjon av fremtidens mobilnett på norsk jord mandag formiddag. Den nye teknologien er på ingen måte ferdig utviklet, men Telenor har som målsetting å være først ut med 5G i Norge – med en mulig lansering i 2020.

Basestasjoner på annenhver lysstolpe

5G (femte generasjons mobilnett) er en vesentlig mer oppgradert versjon av det 4G-nettet vi kjenner i dag. Det nye mobilnettet vil få en ekstrem båndbredde og hastighet, lav systemforsinkelse (latency) og høyere pålitelighet enn i noe annet nett vi kjenner i dag. Den viktigste forskjellen ligger imidlertid i hvordan ulike brukergrupper kan få sine tjenester levert over nettverksløsninger som bruker ett og samme fysiske nett.

LES OGSÅ: Han lover full 4G-dekning til nesten alle tidlig i 2017

– 5G retter seg først og fremst mot alt som er i bevegelse, og er det første nettet som realistisk sett blir et alternativ til fibernettet vi har hjemme i dag, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

TETT I TETT MED BASESTASJONER: – Basestasjonene til det nye 5G-nettet kommer til å stå mye tettere enn i dag. Kanskje på annenhver lysstolpe. Men de blir mye mindre enn dagens, kanskje på størrelse med et nettbrett, og de vil neppe stråle mer enn Hi-Fi-anlegget ditt hjemme, sier Telenors dekningssjef Bjørn Amundsen.

TETT I TETT MED BASESTASJONER: – Basestasjonene til det nye 5G-nettet kommer til å stå mye tettere enn i dag. Kanskje på annenhver lysstolpe. Men de blir mye mindre enn dagens, kanskje på størrelse med et nettbrett, og de vil neppe stråle mer enn Hi-Fi-anlegget ditt hjemme, sier Telenors dekningssjef Bjørn Amundsen. Foto:

– Og med det følger mange nye basestasjoner?

– Ja, og de kommer til å stå mye tettere enn i dag. Kanskje på annenhver lysstolpe. Men disse stasjonene blir mye mindre enn dagens, kanskje på størrelse med et nettbrett, og de vil neppe stråle mer enn Hi-Fi-anlegget ditt hjemme.

Viktig for selvkjørende biler og busser

Samferdsel er et av områdene som kan bli sterkt påvirket av 5G fremover, mener Telenors konsernsjef Sigve Brekke, Norges-sjef Berit Svendsen og de andre Telenor-toppene.

– Transportsektoren trenger god utnyttelse av infrastrukturen, effektiv og trygg ferdsel, og utviklingen er godt i gang for selvkjørende biler eller busser. Her vil 5G spille en nøkkelrolle, i kombinasjon med den utvikling som skjer på andre områder. De ulike teknologiene kommer til å drive hverandre fremover, og summen av alt dette vil gi oss en mye mer effektiv trafikkflyt, mener sjefen for privatmarkedet i Telenor Mobil, Bjørn Ivar Moen.

Kunne vi sluppet å bygge ny E18?

– Snakker vi om en så mye mer effektiv trafikkflyt at vi kunne sluppet å bygge ny E18 dersom 5G-teknologien hadde vært her i dag?

– Det hadde kanskje vært innen rekkevidde, men da tenker vi noen år frem i tid. Det tar for eksempel nærmere 20 år å bytte ut hele den norske bilparken, smiler Moen.

LES OGSÅ: Kraftig økning i mobilbruk i ferien

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen er litt mer tilbakeholden:

– Denne utviklingen kommer til å ta veldig lang tid, man må for eksempel ha på plass veldig mye fiber for å kunne levere de ytelsene det her er snakk om. Så man kan trygt sette i gang byggingen av ny E18. Men man skal aldri si aldri. På sikt kan 5G-nettet ha betydning for pendlerne mellom Snarøya og Oslo for eksempel.

Artikkeltags