Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Tor Johannessen til minne

Tor Johannessen.
Tor Johannessen.
Foto: Privat

Tor Johannessen (1929–2021) forlot oss en times tid før midnatt nyttårsaften 2021, 92 år gammel.

For en så aktiv person som Tor, er det mange som ikke kjenner til alle hans mange aktiviteter. Det skal dog nevnes at han sjelden forlot en organisasjon uten å bli oppnevnt som æresmedlem.

For miljøet rundt luftsport og seilflyging var han både mentor og forbilde. Han behøvde aldri heve stemmen for å bli hørt, når han sa noe var det veloverveid og hadde tyngde. Mange ungdommer en god start på voksenlivet, uansett senere yrkesvalg, med Tor som forbilde.

Etter deltagelse i Tysklandsbrigaden på slutten av 1940 tallet, var han jagerflyger i Flyvåpenet under den kalde krigen på 50-tallet. Og etter plikttjenesten ble han pilot og kaptein i SAS. Kollegene roste hans ro og lederevner som kaptein eller instruktør, og opplevde ham som krevende på grensen til streng, men rettferdig. I tillegg var han en respektert, forhandler på pilotenes vegne. På slutten var han sjef for opptreningen av flybesetninger, og rundet av i Luftfartsverket til midt på 1990 tallet.

Luftsport var hans store interesse, og her deltok han både i mesterskap og styre og stell nasjonalt og internasjonalt. Han ble som første nordmann president for FAIs (Den internasjonale luftsportsorganisasjonen) komité for seilflyging, IGC. Her hjemme var han en tid president for Norsk Aero Klubb (Nå Norges Luftsportsforbund).

Han deltok i verdensmesterskap i Tyskland, Argentina, USA og England, og satte flere rekorder i distanseflyging med seilfly. Det kan virke hasardiøst å dra ut på turer på flere hundre kilometer i fly uten motor. Da må man finne oppdrift skapt av sol og vind for å ta seg videre, men nettopp dette var utfordringer Tor likte.

Ekteskapet med Kirsten ga dem tre barn, men det tok slutt, og sammen med Lillian etablerte han seg så på Hawaii, der begge var aktive det lokale i bridgemiljøet. Huset i Asker ble beholdt, og ved sine hyppige hjemturer ble det gjerne arrangert åpne hus med mange gjester.

Ulempen med å bli gammel var at han måtte ta avskjed med så mange gode venner når de falt fra. Nå er han selv borte, men få med så gode minner som Tor: vennlig og hjelpsom, men krevende og streng når det behøves, men alltid redelig og oppmuntrende overfor andre.

Vi føler med familien, og lyser fred over hans minne.

Kolleger og aktive deltagere innen luftsporten

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.