Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Ragnhild Merete Aakrann til minne

Ragnhild Merete Aakran.
Ragnhild Merete Aakran.
Foto: PRIVAT

Skolen var ganske ny da vi begynte i 1977 med en klasseforstander som sendte urokråkene rutinemessig på gangen hver morgen. Men i julegave i førsteklasse fikk vi Ragnhild – som samlet oss og satte spor. Ragnhild, født 8. juli 1925, hadde en evigung glød. Hun tok oss hjertelig i hånden hver morgen og så, forsto og tok vare på hver enkelt.

Ragnhild var bereist og gjorde skoledagene til eventyr. Med innlevelse og engasjement tok hun oss med på reiser i klasserommet. Til andre kulturer, andre land, annen geografi. Inn i vitenskap og matte, skuespill, dikt og sanger, etikk og moral. Hun motiverte oss til å ville høre mer, forstå mer, og lære mer.

Ragnhild inviterte hele femteklassen hjem på overnattingsbesøk i det store, gamle og spøkelsesaktige trehuset i skogen på Borgentoppen i Asker. Der var det gravhauger og en mørk nattehimmel. Vi identifiserte stjernene og lærte om astrologi – opplevde himmelhvelvets dreiing gjennom natten. Vi sov i soveposer på gulvet rundt omkring, og Ragnhild stolte på oss og seg selv, hun så ikke behov for hjelp til å passe 30 barn.

Ragnhild elsket musikk og skuespill, så i sjetteklasse ble det tur til Bergen under festspillene med innlosjering hos den tilsvarende sjetteklassen på Steiner’n der. På leirskolen på Spiterstulen året etter besteg alle 30 Galdhøpiggen i samlet tropp. Ragnhild arrangerte sykkeltur med telt fra Arendal til egen hytte på Skåtøy i Kragerø. Hun opererte kneet bare dager i forveien, men det gikk fint: Vår fortsatt lekne, men nå 60 år gamle Ragnhild lånte moped og hadde full kontroll på 30 «ustyrlige» barn med telt og bagasje langs gamle E18. Vi avsluttet uken og skoleåret med å sove på brygga hennes under åpen junihimmel.

Et sterkt minne som fortsatt rører oss dypt, er hvordan Ragnhild møtte oss dagen etter at mannen, Arne, døde brått. Hun kom inn i klasserommet og så på oss uten ord – før blikket brast og skled ut mot vinduet og skolegården. Vi så henne skjelve lenge i munnen før hun klarte å si: «Min mann er død». Så inkluderte hun oss i sorgen, denne ufattelige hendelsen.

Ragnhild hadde et indre kompass som hun delte med oss. Hun beskyttet oss, hun fostret våre individuelle styrker, pirret nysgjerrigheten, og bygget mennesker.

I 2016 hadde vi 30-årsjubileum etter avsluttet niende. Nesten alle 30 var til stede, inkludert Ragnhild på over 90 år, og det var vakkert å se spredningen av yrkesvalg og levesett blant våre klassekamerater, eller «hennes barn» som hun kunne kalle oss. Nysgjerrighet på alt fra vitenskap og næring, til kunst, kultur og verdisyn har preget oss.

Flere av oss holdt god kontakt med Ragnhild de siste 30 årene. Hun opplevde tragedier med sine nære, men også mye fint; oppsøkende, nysgjerrig og leken som hun var. Men nå er Ragnhilds reise slutt. Hun døde 96 år gammel, 5. mars 2022. Vi er alle utrolig takknemlige for alt Ragnhild ga, og all læring, reiser og eventyr hun tok oss med på.

1970-kullet,
Steinerskolen på Grav

Maren Engelschiøn

Einar Unhjem Johansen

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.