Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Paul Nome til minne

Paul Nome.

Paul Nome.

Foto: EVA GROVEN

Paul Nome (1944–2021) døde uventet men fredelig i sitt barndomshjem på Blommenholm 19. mai i år, 76 år gammel. Som prest var han høyt verdsatt, både i Oslo og ikke minst i Bærum, der han var knyttet til flere menigheter. Han var norsk prest i Stockholm i seks år, og virket også som sykehusprest på Rikshospitalet. 

Nome var imidlertid også forfatter og kunsthistoriker, og oppnådde den teologiske doktorgrad i 2000 ved Menighetsfakultet med avhandlingen Kunst som krystallisasjon. En studie i Edvard Munchs notater om hans tro, livssyn og kunstforståelse, relatert til hans bilder. Her viser han at Munchs kunst ikke bare gjenspeiler hans personlige livserfaringer, men også bygger på kunstnerens dype engasjement i tidens idéverden, som kom til uttrykk i en malerisk tolkning av de naturvitenskapelige landevinninger som fant sted gjennom hans lange liv. 

I 2013 publiserte Nome sitt syn på Munch i essayet, «Edvard Munchs hellige univers», som innledning til boken Munch med nye øyne. Kunstnerens hellige univers (red. Haakon Mehren).

Hans bok Mysteriet Munch (2020) bygger på avhandlingen og vil sette varige spor i Munch-forskningen. Undertittelen, «Om tro, livssyn og kunstforståelse», viser tilnærmingen til Munch: Nome slår fast at Munch gjennom hele livet hadde en udogmatisk, men grunnfestet kristen tro. Nomes nyanserte forståelse av den store kunstneren har et solid forskningsmessig fundament i form av årelange og grundige studier av Munchs dagbøker og notater, men også i hans store kunnskaper om kultur og samfunn i Norge og Europa i Munchs samtid. Nome har skrevet boken i sin personlige stil, der alvor formidles gjennom underfundig humor – og kort tid etter utgivelsen syntes han det var fornøyelig at ordet «Mysteriet» i bokens tittel i ett tilfelle førte til at den fant veien til bokhandelens hyller for krimlitteratur!

Nome har oversatt flere verdifulle bøker fra svensk: religionspsykologen Owe Wikström, Det hellige som nekter å forsvinne (2005), psykoterapeuten Lena Nevander Friström, Sårede mennesker samarbeider ikke (2002), og Claes Grundsten og Peter Hanneberg, Naturens mesterverk. FNs utvalgte naturperler, utgitt i 2002 i forbindelse med UNESCOs 30-årsjubileum. Nomes elegante oversettelse av disse bøkene gjenspeiler et dypt engasjement i både menneskene og naturen, to verdener som ble forenet i hans kristne livssyn.

Paul Nome vil bli dypt savnet av svært mange i Bærum og andre steder, både som prest og som kulturaktør, men først og fremst som det fine og alltid vennlige og generøse menneske han var.

Per Kværne

professor emeritus, Universitetet i Oslo

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.