Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Ole Jacob Ekornrud til minne

Ole Jacob Ekornrud (02.01.1928 - 24.12.2021) fra Billingstad forlot oss julaften. Han ble 94 år. Superlativene sitter løst i en nekrolog. Lojalitet, dyktighet og det faktum at han var et ualminnelig fint menneske dekker alt i i hans ettermæle.

Tidligere kolleger i Norges Røde Kors, hvor han i mange år hadde sin arbeidsplass, kan fortelle utallige historier om hans innsatser. Han alene kjørte skrøpelige gamle lastebiler med medisiner gjennom Sahara. Han fraktet kuer til Baltikum og mye mere.

Jeg fikk anledning til å lære dette dyktige menneske ordentlig etter at tilværelsen i 1988 raste sammen for menneskene i byen Spitak i Armenia. Det var ikke mye han kunne gjøres for de 30.000 menneskene som lå begravet i jordskjelvets ruiner – men også etter et jordskjelv får overlevende lungebetennelse, blindtarmsbetennelse og de føder barn. De trengte et nytt sykehus. Det var der Ole Jacob kom inn.

Armenias triste historie og sporene etter Nansenpasset satt godt fast i nordmenn. De grep derfor utrolig dypt i lommene da innsamlinger startet. I løpet av kort tid var det kommet inn over 100 millioner kroner. Den daværende primus motor og generalsekretær i Norges Røde Kors, Odd Gran, bestemte på første fly at her skulle det raskt bygges opp et nytt sykehus. Oppgaven ga han til Ole Jacob. Det ble en suksess.

Ni måneder etter katastrofen kunne den norske stortingspresident med et stort norsk følge åpne Fritjof Nansens sykehus med 100 sengeplasser i Spitak.

Ole Jacob hadde en fantastisk evne til å finne de beste underentreprenører og håndverkere i Norge. Med unntak av vann og sement ble alt materiell til bygg og drift levert fra Norge. Først to fly med nytt medisinsk behandlings- og pleiemateriell fra norske beredskapslagre. Deretter 110 containere som ble fraktet med skip til havner i Baltikum og derfra med tog til Armenia.

At denne store Norges Røde Kors-innsats ble så vellykket, skyldtes Ole Jacobs evne til å handle raskt, til å improvisere og til å lytte. Selv om også han ble tynget av all elendigheten der nede, var han sykehusbygger døgnet rundt.

Haukeland sykehus skulle skifte ut 120 sykehussenger fikk han høre. Dagen etter fløy Ole Jacob over fjellene. Noen tar med seg et håndkle når de forlater et hotellrom. Ole Jacob tok med seg en halv container med catering-utstyr og tekstiler da han forlot et hotell som skulle rehabiliteres.

Ole Jacob var et lavmælt menneske. Kanskje derfor fikk han andre til å godta og utføre de ønskede avgjørelser. Myndighetene i Armenia gjorde hva de kunne for å bistå med sine knappe ressurser. Ole Jacobs ønsker ble forstått. På få måneder kom avtaler om tomt, byggekrav, vann, kloakk, strøm og vei m.m. på plass.

Sovjetunionen kollapset noen år senere. Mye ble snudd på hodet. Ingen hadde ressurser til å drive sykehuset.

For få år siden reiste Ole Jacob på en privat tur til Spitak. Han kom skuffet tilbake.

Skuffelser er imidlertid det siste ordet vi forbinder med Ole Jacob. Imponerende er det ordet vi bruker. Han var ikke bare en god venn som det alltid var hyggelig å møte. Han var et meget verdifullt menneske som vi var glad i og som gjorde noe med oss.

Våre tanker går til Berit og resten av familien.

Svein Aasten Dommerud

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.