Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Olav Breidlid til minne

Generalmajor Olav Breidlid

Generalmajor Olav Breidlid

FOTO: INNSENDT

Generalmajor Olav Breidlid døde 22. november 94 år gammel. Med ham har Norge mistet en av landets dyktigste og mest respekterte offiserer og vi en god venn – en hedersmann. 

Breidlid ble født i Borge, Fredrikstad 22. juni 1927. Allerede under krigen bestemte han seg for å bli offiser, og etter artium i Fredrikstad, tok han Befalsskolen for Hærens lette tropper (Kavaleriet) på Trandum. Han ble tatt opp som kadett på Krigsskolen høsten 1949 og ble uteksaminert 11. september 1951, for 70 år siden.

De første årene av sin 41-årige tjeneste i Hæren var han i Tysklands-brigaden, på Ulven ved Bergen og på Gimlemoen i Kristiansand.

I 1953 ble han, sammen med undertegnede, tilsatt i Hærens Over-kommando (HOK) som generalstabsaspirant. Det var de 2 siste som fikk denne tjenesten, som bl.a. medførte reisevirksomhet for å bli kjent i landet. Førkrigsordningen med en generalstab ble avsluttet 1. januar 1954 da Hærens ledelse ble organisert etter amerikansk mønster.

Breidlid tok Hærens Stabsskole i 1956-57, og før det hadde han en variert tjeneste bl.a. som adjutant for Sjefen for Hæren.

Sommeren 1956 hadde HOK en stabsøvelse som begynte i Bodø og sluttet i Mo i Rana. Forflytningen fra Bodø gikk enten over Saltfjellet med bil eller tog eller langs kysten. General Holtermann sa, muligens som en spøk, om noen heller ville gå, så gjerne det! 3 kapteiner meldte seg, Hugo Munthe-Kaas, Olav Breidlid og Erling Servan. Vi gikk fra Beiaren opp på fjellet, langs Østre Svartisen og ned Blakkådalen. Det var en svært slitsom tur på flere døgn med passering av flere flomelver. På turen ble mye av grunnlaget lagt for et kameratskap som har vart hele livet.

Etter flere tjenester bl.a. som kompanisjef i Gaza og offiser i Forsvarsstaben, ble Breidlid beordret som elev ved den amerikanske Hærs stabsskole ved Fort Leavenworth i Kansas. Denne utdannelsen ga grunnlag for 3 års tjeneste som instruktør ved Hærens Stabsskole. Deretter gikk karrieren via tjeneste ved Brigaden i Nord-Norge, Infanteriregiment 16 i Narvik, sjef for Garnisonen i Sør-Varanger og som oberst og sjef for Infanteriets Skole- og øvingsavdeling på Heistadmoen, som en av landets yngste oberster.

Etter Hovedkurs 22 på Forsvarets høgskole, ble Breidlid først Infanteriinspektør, deretter utnevnt til generalmajor og sjef for Distriktskommando Østlandet. Han avsluttet sin tjeneste som Hærens øverste sjef; Generalinspektør, i perioden fra 1984 frem til pensjonsalderen i 1987.

Sammen med Ernst Olav Bjerkevik skrev Breidlid boken om Tysklandsbrigaden; «Den norske militære innsats i Tyskland, fra okkupasjon til forsvaret av Tyskland».

Som pensjonist utarbeidet Breidlid en omfattende dokumentar om sin tjeneste. Selv om boken primært er en personlig historie skriver Breidlid at den også kan oppfattes som «et tidsbilde fra den kalde krigens tid», og kan derfor ha stor almen interesse. Boken er rikt illustrert med bilder fra tjenesten i Forsvaret

Breidlid mistet sin kjære kone, Aime'e i 2009 etter 56 års ekteskap. De fikk en sønn og 3 barnebarn. Våre tanker går i dag til Breidlids familie og vi lyser Guds fred over hans gode minne. Han vil bli dypt savnet av sine venner og kullkamerater.

Erling Servan

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.