Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Morten Jødal til minne

Morten Jødal.

Morten Jødal.

Foto: Marianne Vinje

Morten Jødal døde brått og uventet 9.9.21. Morten fikk en god død. Han hadde ringt sin Kirsten og fortalt fornøyd at han endelig hadde funnet sopp, langt fra de knusktørre skogene på Østlandet. Så sviktet hjertet.

Morten Jødal ble født på Bekkestua i Bærum i 1953, og bodde i nesten 40 år på den stadig vakrere plassen Mellom i Bærumsmarka. Han tok hovedfag i biologi, men var en slik som aldri sluttet å utdanne seg.

Da Morten falt om, hadde han lenge vært en av de svært få i Norge som på full tid praktiserte menneskets aller eldste arbeid; sanking. Som profesjonell soppsanker, -selger og -kontrollør visste han mer om disse mystiske organismene, som er mer dyr enn planter, enn de aller fleste.

Morten var også mye mer enn soppsanker. Han har arbeidet i WWF og på Senter for Utvikling og Miljø ved UiO, og har oversatt en rekke fagbøker innen naturvitenskap. Han var valgobservatør i mange land. I to år bodde han i Rwanda med Kirsten, som var engasjert i det tidlige oppgjøret med og gjenreisingen etter folkemordet. Oppholdet gjorde ham også til en høyt kvalifisert guide til fjellgorillaene i Nord-Rwanda. I de senere år har mange møtt Morten som aktiv deltager og leder i Bondens Marked.

Mens alle klamrer seg til karrierer og inntekter, hadde Morten Jødal mot til å leve som han ville. Han elsket kunnskap og han ville tenke fritt. I EU-striden så han før sine mange miljøvernvenner at EU var en mulighet for miljøvernet, ikke en fiende. Han ville også tenke uavhengig om den globale oppvarmingen. I organisasjonen Klimarealistene var Morten Jødal en høyt verdsatt leder. Men der fikk han også oppleve frustrasjonen som følger når media ikke lenger vil formidle synspunkter som fagmiljøene mener er feil.

Morten kunne holdt kurs om mer enn sopp og gorillaer; han kunne holdt kurs i livsglede. Var det en nordkoreansk ubåt Morten hadde fått på kveitevadet? På kajakkturene i nord og vest kunne skravla ta så kraftig av at vi andre måtte rømme til teltene.

I den skrint befolkede grenda langs Murenveien var Morten den sosiale motoren sammen med Kirsten. Mortens selvplukkede, selvdyrkede og selvfiskede bordsetninger gjorde Michelin-stjerner helt uinteressante for de høyst forskjellige menneskene i Mortens selskap. Gjestfrihet og takhøyde var det nok av, vi bare droppet å snakke om klimaet.

Mortens kjære og hans mange venner fikk kjenne en klok, entusiastisk og snill mann, som samtidig tok frihet på fullt alvor. Våre tanker går til Kirsten og Mortens nære familie. Vi mistet Morten for tidlig, men vi er dypt takknemlige for alt vi fikk.

Venner og naboer: 

Rasmus Hansson,

Britt Hveem, Ole Peter og

Ewa Rostad, Ane Marte

og Jan Kenneth Gussiås,

Knut og Ida Rostrup,

Espen Valdar

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.