Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Morten Jødal til minne

Morten Jødal.

Morten Jødal.

Foto: MARIANNE VINJE

Morten Jødal (f. 25/9 1953 – d. 9/9 2021) vokste opp på Bekkestua i Bærum. Han er utdannet biolog og bodde i en av stuene i Bærumsmarka. Han har vært soppkontrollør siden 1980 og drev enkeltmannsforetaket Soppgleder.no, hvor han arrangerte soppkurs og produserte og solgte produkter av sopp. Han døde brått uten forvarsel. Vi har mistet en stor naturelsker.

Han har blant annet arbeidet innenfor fagområdene biologi og kjemi i Norges forskningsråd og vært administrativ leder for Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo.

Morten holdt sitt første foredrag i for Klimarealistene i 2014 med tittel «Natur og landbruk trives med høyere temperatur og mer CO2». Dette stemte ikke med fortellingen om CO2-utslipp som skulle brenne opp kloden og føre til sult og andre katastrofer. Morten undersøkte flere «etablerte sannheter» om klima- og miljøkatastrofer og fant ut at mange ikke stemte med moderne forskning.

Etter innsamling og analyse av et stort materiale resulterte dette i en rikt illustrert bok «Miljømytene – står vi fremfor verdens undergang?» som ble publisert i mars 2017. Hans konklusjon var at naturen er robust. Den overlever våre inngrep. En natur som ikke hele tiden forandrer seg finnes ikke – like lite som et stabilt klima. Alt som lever, må tilpasse seg de vekslende forhold – basert på naturlover vi kan oppdage, men ikke styre.

Ved klimarealistenes årsmøte i 2018 ble Morten Jødal valgt som leder. Han satte i gang en rekke prosesser i foreningen – og medlemstallet økte raskt. Det er nå over 1.150 betalende medlemmer. Året etter organiserte han en internasjonal klimakonferanse med tema «Natural Variability and Tolerance» i Oslo med over 170 deltagere fra 12 forskjellige land. På konferansen ble det presentert en resolusjon med tittel: «Det er ingen klimakatastrofe». Den er nå underskrevet av mer enn 900 fagpersoner fra hele verden.

Vi som fikk arbeide sammen med Morten opplevde ham som en kunnskapsrik og effektiv organisator. Han var flink til å skrive og ga spennende og engasjerende foredrag – alltid med flotte naturbilder. Flere av foredragene ble holdt i vår serie «Fakta om klima» ved Bekkestua bibliotek. Han var en hardtarbeidende styreleder som alltid la vekt på vitenskapelige argumenter og faglig integritet. Han hadde smil og oppmuntrende replikker til alle som jobbet sammen med ham, selv om han var svært bestemt på hvordan han ville ha oppgavene løst.

Morten rakk å oversette to viktige bøker før han brått ble revet bort: Gregory Wrightstone’s bok «Motvekt – fakta om klima» som ble utgitt i 2020 og den nye boken til Bjørn Lomborg «Falsk alarm» som nå er under trykking.

Vi savner deg enormt, kjære Morten. Du forsvant så brått. Du hadde så mye ugjort. Våre tanker går til dine nærmeste som må leve videre uten deg.

Arild Eugen Johansen (Nadderud) og 

Jan-Erik Solheim (Hosle) 

Klimarealistenes lokalavdeling i Asker og Bærum

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.