Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Leif Frode Onarheim til minne

Leif Frode Onarheim.

Leif Frode Onarheim.

Foto: Karl Braanaaas

Født 23. august 1934, død 9. september 2021.

Det gikk en kjempe igjennom landet og han var ydmyk om han var stor.

Han trådde varsomt på væg og vidde og han for itte med store ord

Og itte veit je, men jammen trur je at han var redd for å sette spor.

Slik startet sangen «Alf» som Erik Bye skrev som en hyllest til Alf Prøysen da han døde. Norge har mistet nok en kjempe – en stor og ydmyk mann. Leif Frode har satt mange gode spor, mange steder. Som ektemann, pappa, bestepappa, som næringslivsleder, som rektor, som politiker, som leder av store organisasjoner, men kanskje først og fremst som genuint og tilstedeværende medmenneske.

Leif Frode hadde alltid en grunnleggende respekt og nysgjerrighet for hva som drev andres engasjement og argumenter. Hans omfattende og mangfoldige erfaringer ble satt i sammenheng med sunne, intuitive vurderinger, og det var denne kombinasjonen som gjorde Leif til det kloke menneske som han var.

Men spora sto der, og spora står der og i dom blømer ein sommardag.

I æille lier, på æille stier der kan du høre hass andedrag.

Og itte veit je, men jammen trur je, vi vart et varmere folkeslag.

Det var i 2007, etter en periode på Stortinget, at Leif Frode Onarheim fulgte i sin kone Annemors fotspor, og ble valgt inn i Asker kommunestyre. Som politikerkollega hadde han en form og en væremåte som skapte en atmosfære der vi andre følte oss trygge. Han fikk således frem det beste i hver og en av oss, og i fellesskapet. Han hadde en naturlig autoritet, uten ønske om å ta æren for de resultatene som oppsto i kjølvannet av lederskapet hans.

Det var også i 2007 at jeg ble valgt til ordfører, og i mitt arbeid og i denne rollen fikk jeg fra første dag en uvurderlig lederstøtte gjennom samarbeidet med Leif Frode.

Og det kunne en ny og uerfaren ordførerkandidat virkelig trenge.

For en spennende reise vi fikk sammen, i alle de årene som skulle følge, og som endte med at han ble vår og min gode varaordfører fra 2011-2019, den perioden som skulle bli historisk og mer krevende enn noen av oss hadde forutsett. Å slå sammen tre kommuner er ingen spøk – og Leif Frode hadde vært ute en vinternatt før. Så heldige vi var som hadde han på laget. Han var kompromissets mann og derfor et helt uvurderlig medlem av fellesnemnda, i arbeidet med å bygge den nye kommunen vår.

Jeg føler meg virkelig privilegert som fikk lære ham å kjenne, og etter hvert kunne se på ham som en god venn.

Det er ikke mange som kan vise til en tilsvarende rekke med meningsfulle verv og posisjoner gjennom et langt liv, og det sier mye om hans stilling og rennommé at han ble utnevnt til ridder av 1. klasse St. Olavs Orden i 1986. En orden som deles ut som belønning for utmerkede fortjenester for fedrelandet og menneskeheten.

Og det er kanskje den røde tråden gjennom Leif Frodes mange ulike engasjement – han ville det beste for fellesskapet. Han var en nøktern mann, og prioriteringene skulle handle om de som trengte det mest.

Jeg beundrer konsistensen i ansvarligheten hans – hvordan verdiene hans var som en del av hans DNA. Han var «hel ved» i alt han foretok seg og uttalte seg om. Leif Frode satte etikk øverst på agendaen, og han hevet anstendigheten i den politiske debatten, med sin kunnskap, erfaring og sterke integritet. Det kjennes godt å ha Leif Frode som et forbilde.

Annemor og den nærmeste familien var vant til å dele Leif med alle oss andre – og det har helt sikkert ikke bare vært lett. Men vi er evig takknemlige.

Vi er evig takknemlige for alle spor, alle lysende varder av ord og handlinger, Leif Frode satte, som varm forkjemper for de sårbares sak, som varmt og inspirerende medmenneske for oss alle på vår vei gjennom livet. Kanskje ville Erik Bye formulert et nytt vers i denne anledningen;

Han var en ridder med gull i hjertet og han så alle som kom forbi

Han kjente mange, men så den ene, for Leif var alle av stor verdi

Og itte veit je, men jaggu trur je, at spora hans står til evig tid.

Jeg lyser fred over Leif Frodes minne.

Lene Conradi,

ordfører Asker kommune

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.