Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Lasse Gerlyng til minne

Lasse Gerlyng fra Hosle, en av de store innen norsk underholdning og musikkliv like etter krigen, gikk bort 23. mars. Han ble 94 år. 

Lasse vokste opp på Ila og gikk på Ila skole sammen med bl.a. Egil Monn-Iversen. Ved krigens slutt i 1945 var Lasse 19 år. Han så at det var et oppdemmet behov for musikk og dans blant folk og stiftet «Den Norske swingklubb» samme år. Under mottoet «fyll er ikke fest» arrangerte Lasse alkoholfrie danse- og musikktilstelninger med levende swingjazz. Dette ble en enorm suksess med tusenvis av klubbmedlemmer og utsolgt nærmest alle kvelder gjennom 30 års drift.

Swingklubben engasjerte toppmusikere som Rowland Greenberg, Egil Monn-Iversen (som orkesterleder og arrangør), Sølvi Wang, Nora Brockstedt, Per Asplin, Bjarne Nerem og flere. Han lot unge musikere få slippe til, som f.eks. Finn Eriksen og Egil «Bob» Johansen. Swingklubben etablerte seg etter hvert rundt om i landet og Lasse arrangerte konserter med kjente artister på små og store plasser.

Lasse var kreativ og ustoppelig; da han syntes at «husleien» for konsertlokalene ble for høye skaffet han seg et sirkustelt som han turnerte landet rundt med.

Lasse ble etter hvert en aktiv impresario. Han hyret inn utenlandske artister og turnerte i Norden med folk som Louis Armstrong, Nat King Cole, Ella Fitzgerald og Frank Sinatra ved siden av svenske og danske artister som Monica Zetterlund og Sven Asmussen trio.

Hans største scoop var kanskje da han fikk verdensomspennende rettigheter til oppsetningen av George Gershwins opera «Porgy and Bess». Lasse ble tilfeldigvis sittende ved siden av Ira Gershwin på flyet fra London til Paris og før flyet landet hadde Lasse inngått en avtale om enerett til «Porgy and Bess» i 63 land. Med stort, internasjonalt ensemble reiste han rundt til nærmest alle Europas hovedsteder og fremførte operaen.

Lasse Gerlyng var et multitalent; han spilte trombone (måtte legge det til side pga. en skade i munnen), han lagde store revyer der han selv skrev tekst og melodier. Han dirigerte sitt eget storband, var konferansier, arrangør og organisator. Han arrangerte til og med «Miss Oslo»-konkurranser.

Lasse så at hans organisatoriske talent også kunne brukes utenom musikk og underholdning. Etter hvert gikk han over til andre typer aktivitet: Han arrangerte en rekke store messer på Inforama på Sjølyst, han gikk inn i hotellbransjen og eide og driftet hotell. Lasse var suksessrik i det meste.

Lasse var en sammensatt og meget begavet person: ustoppelig aktiv, kreativ, musikalsk, morsom, god nabo og venn.

Våre tanker går til barna og hans kone Maria, hans kjærlige venn og trofaste støtte de siste 25 år.

Bjørn S. Brochmann, 

Kaare Sandegren

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.