Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Jon Frøystein Jerkø til minne

Jon Frøystein Jerkø.

Jon Frøystein Jerkø.

Foto: TORDIS ØDBEHR

Vallers matematikknestor, Jon Frøystein Jerkø (født 7. desember 1923), døde 5. februar i år.

Jon Jerkø var utdannet meteorolog og ble tilsatt som lektor på Valler i 1954. Den gang måtte alle meteorologer ha meget grundige ferdigheter innen matematikk. Mange trodde at han hadde hovedfag innen dette faget. I tillegg til matematikk underviste han også i geografi og fysikk. 

Det var matematikk han etter hvert konsentrerte seg om. Elevene opplevde ham som en tålmodig og rettferdig lærer.

Deling av undervisningsopplegg var ikke vanlig da Jon Jerkø startet sin pedagogiske løpebane. Det var imidlertid aldri nei i Jons munn når nye kolleger trengte råd om hvordan hans fag kunne presenteres for elevene. Han delte villig tips og opplegg for å fremme elevenes læring og konkretisere og aktualisere læreplanenes tørre formuleringer. Han ble en mentor for en hel generasjon matematikklærere ved skolen. Han var åpen for nye ideer og var med å innføre det som ble kalt «ny matematikk» på slutten av 60-tallet.

Jon Jerkø var ikke bare opptatt av sine egne fag på skolen. Da kollegenes medbestemmelse begynte å ta form med lærerråd og skoleutvalg, var Jon en selvfølgelig leder. Mange kolleger ventet på hans orientering om argumenter for og mot i en sak, før de trakk sine egne konklusjoner.

Da fylkeskommunen ble opprettet og skolen i siste halvdel av syttitallet måtte forberede seg på omorganisering fra linjegymnas til det som ble kalt ny eller endret struktur, var det Jon Jerkø som mest grundig gikk inn i de nye forskrifter og regler som satte rammene for den nye skolen. Da det etter hvert ble klart at skolen, for å kunne drives slik den nye struktur krevde, enten måtte ha et tilbygg eller bare bygges om innenfor gamle vegger, var Jon det selvsagte valg som lærerrepresentant i byggekomiteen. Han ble en verdifull støttespiller for det arbeidet som endte opp med tilbygget i 1983.

Mange av kollegene hadde nok ønsket at Jon Jerkø også hadde latt seg engasjere i den formelle ledelse av skolen da det på slutten av 70-tallet ble lyst ut stillinger både som rektor og som studieinspektør på Valler, men Jon ville ikke. Først i 1983 gikk Jon inn i en liten delstilling som undervisningsinspektør II. Han ville fortsatt ha mest mulig tid i klasserommet.

Vi minnes Jon som en mann med en lun og stillferdig humor i møte med kolleger og elever. Klassisk er hans forsøk på å få ned støynivået i en klasse han hadde. Han stilte til undervisning en dag utstyrt med hørselsvern. Klassen tok hintet uten diskusjon.

Jon deltok også med dyktighet og stor innsats i skolens ulike idrettsaktiviteter. Valler gjennomførte i mange år en orienteringsdag, og mange yngre kolleger trodde nok de hadde en lett match mot Jon. Som habil orienteringsløper var han ofte i mål, mens yngre kolleger ennå rotet rundt i skogen på jakt etter postene.

Med Jons bortgang er en av de sentrale personer i Vallers historie borte. Våre tanker går til Ingeborg, Jons ektefelle i 70 år, og deres tre døtre.

Vi lyser fred over Jon Jerkøs minne.

Valler-pensjonistene ved Nils Inge Nilssen og Leif Kristensen

Leif Kristensen, Kollega med avdøde/på vegne av pensjonister fra Valler

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.