Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Jan Gottwaldt Nærup til minne

Jan Gottwaldt Nærup.
Jan Gottwaldt Nærup.
FOTO: PRIVAT

Pensjonert brigader og lege Jan Gottwaldt Nærup døde 9. mai 2021. Han var født i Skoger i Vestfold 25. juni 1924. Sin medisinske embetseksamen tok han I Danmark i 1953 hvoretter han hadde sykehustjeneste ved Århus kommunehospital i Danmark, ved Birgittas sykehus i Vadstena i Sverige og ved Strinda sykehus i Trondheim. Han har drevet som allmennpraktiserende lege i Asker, Østre Toten, Jessheim og Trondheim.

Jan hadde forskjellig militærmedisinsk utdanning fra inn- og utland. I perioden 1956–1960 tjenestegjorde han som kaptein i Forsvaret og var sjef for Lett feltsykehus ved Sanitetskompaniet til Brigaden i Sør-Norge. Der fungerte han ofte som brigadelege i denne perioden. Brigadelegen var på denne tiden også den formelle sjefen av sanitetskompaniet til brigaden. 

Han tjenestegjorde som regimentslege og som lege ved Distriktskommando Trøndelag på slutten av 1960-tallet. Fra 1973 til 1984 var han sjef for Hærens Sanitet og Sjeflege i Hæren med oberst grad, senere endret betegnelse til Sanitetsinspektør for Hæren fra 1975 og da med grad av oberst 1, senere endret gradsbetegnelse til brigader. I denne tjenestestillingen var han faglig ansvarlig for utviklingen av sanitetstjenesten i felt og for oppsetting, utdanning og øving av mobiliseringshærens mange og ulike sanitetsavdelinger. I forkant av det norske bidraget til FNs fredsbevarende styrker i Libanon i 1979, NORMEDCOY inklusive Unifil Hospital, var Jan i New York og forhandlet med FN på vegne av Norge angående sanitetskompaniets organisasjon og innsetting. Norge stilte også med en fagmedisinsk sanitetsstab ved UNIFIL- hovedkvarteret ledet av en norsk Senior Medical Staff Officer (SMSO) for alle de militære avdelingene i UNIFIL-operasjonen. 

Under andre verdenskrig var Jan med i Milorg D-13 fra 1943. Han satt i tysk fangenskap på Akershus festning og på Grini i perioden 1944–1945. Han deltok i FNs fredsbevarende styrker i Gaza i 1960 og i Congo i 1962–63. Han var formann i Trøndelag Medisinske selskap i 1970–71 og i Norsk Militærmedisinsk forening i 1973. Jan var innehaver av Deltagermedaljen, Forsvarsmedaljen og Vernedyktighetsmedaljen og er tildelt Italienske Røde Kors fortjenestemedalje samt UNEF, UNOK, og Congomedaljen. Tankene våre går nå til Jan Nærup sin familie samtidig som vi lyser fred over hans minne. Takk for en fremragende vakt.

Jon Reichelt, generalmajor, 

sjef Forsvarets sanitet

Frode Østreng, oberst, 

fagsjef Sanitet i Hæren

Kaare Granå, major (P)

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.